Skip to main content
Inzichten & Trends

Helft HR-verantwoordelijken wil af van de maandelijkse loonpiek

By 7 maart 2022No Comments
Earnie

Hasselt – In een nationaal onderzoek, uitgevoerd door iVox in opdracht van HR-softwareontwikkelaar Prato, stelt bijna de helft van de HR-verantwoordelijken (45%) dat de maandelijkse loonpiek afgevlakt moet worden. Ongeveer twee op vijf vinden dat lonen sneller moeten worden uitbetaald. Bedrijven ervaren veel tijdverlies door de rompslomp van hun loonadministratie. Volgens Prato ligt de oplossing bij realtime verlonen. Op dit moment ziet al 30% van de bevraagden daar de voordelen van in.

Mensen zijn de grootste prioriteit van de HR-afdeling van een bedrijf. Toch verliezen HR-verantwoordelijken nog al te vaak tijd met administratieve taken, zoals de maandelijkse verwerking van de lonen. Uit een onderzoek van Prato, uitgevoerd door iVox bij 200 HR-profielen (medewerkers, consultants, managers en directeurs), blijkt dat 66 procent van de bevraagden loonverwerking als een noodzakelijk kwaad ziet, maar wel belang hecht aan de vertrouwelijkheid, stiptheid, correctheid ervan. Slechts 1 op 10 geeft aan dat verloning iets is waarmee het bedrijf het verschil wil maken tegenover de concurrentie.

Administratieve rompslomp leidt tot tijdverlies

Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog steeds frustraties bestaan rond de klassieke loonverwerking. Twee op vijf HR-verantwoordelijken (36%) vinden dat lonen sneller uitbetaald moeten worden. Meer dan de helft (55%) beklaagt dat een loonsimulatie nooit 100% correct is. Beide cijfers vormen een pleidooi voor realtime verloning waarbij de medewerker onmiddellijk loon naar werken krijgt. Want waar een loonsimulatie slechts een benadering is, zorgt realtime verloning voor een berekening die wel steeds 100% correct is.

Ongeveer drie op tien bevraagden zien intussen al heil in realtime verloning en geloven dat dit de toekomst is. Vandaag is verloning op maandbasis de algemene regel, maar waarom zou een medewerker op het einde van de werkdag niet meteen z’n loon kunnen ontvangen. Dat is niet alleen handig voor de werknemer, het verlicht ook het administratieve werk.

Enkele andere opvallende resultaten van de studie gaan over het sociaal secretariaat waarmee bedrijven samenwerken:

  • 44% heeft al eens overwogen om van sociaal secretariaat te veranderen en een kleine 18% heeft dat uiteindelijk ook gedaan.
  • Een ruime meerderheid (63,2%) van de bedrijven die van sociaal secretariaat veranderd zijn, stelt dat die beslissing positief is uitgedraaid.
  • De belangrijkste drempel om niet van sociaal secretariaat te veranderen, is de administratie die hierbij komt kijken (25%).

Slimme loonmotor

Realtime verloning is de toekomst, maar het vraagt natuurlijk ook om technologische ondersteuning. Een klassieke oplossing kan dit onmogelijk opvangen en daarom heeft Prato de slimme loonmotor Earnie ontwikkeld. “Het grote voordeel van de loonmotor is dat deze rekening houdt met de meest recente wetgeving, afspraken in paritaire comités, premies en statuten”, zegt Joris Peumans, CEO van Prato.

“Met behulp van een slimme loonmotor sparen HR-medewerkers heel wat administratieve rompslomp, en dus ook kostbare tijd, uit. Bovendien worden fouten tot een minimum herleid. Ook de maandelijkse loonpiek wordt aangepakt: een slimme loonmotor verwerkt de loonadministratie dagelijks in plaats van in één groot blok op het einde van de maand. Een flexi-jobber kan op die manier een half uur na zijn werkdag al een loon uitbetaald krijgen.”

Realtime verloning uitbreiden naar bedrijvensector

Vandaag wordt Earnie gebruikt in de sector van dienstenchequebedrijven, maar Prato betreedt met Earnie nu ook de interimsector. Op termijn hoopt Joris Peumans de hele bedrijvensector te bereiken met de slimme loonmotor. “Het systeem is zo simpel en transparant dat iedereen in principe zijn eigen loon kan berekenen”, zegt Joris Peumans. “Ook een kmo-eigenaar met een paar werknemers zou dan de loonbrief zelf kunnen genereren en zeker zijn dat hij aan alle wettelijke normen voldoet. Loonbrief-as-a-Service als het ware waarbij je dan eigenlijk de complexiteit van het sociaal secretariaat uitschakelt als tussenstap en de loontrekkende meer transparantie over zijn verloning biedt.”

Voor bedrijven wordt het hoe dan ook belangrijk om in te zetten op een betere employee experience, en realtime verloning kan daar een belangrijke bijdrage toe leveren. Opvallend is dat volgens het onderzoek van Prato slechts 18% aangeeft dat ze constant bezig zijn met de ervaring van hun medewerkers, terwijl 31% er zelfs nooit aandacht aan schenkt. “Nochtans is een aangename werknemerservaring een cruciale factor in de tevredenheid van medewerkers. De war on talent woedt volop, en bedrijven staan sterker in het aan boord krijgen of houden van waardevolle medewerkers wanneer zij ook zelf ervaren dat alles tot in de details geregeld is en vlot verloopt”, besluit Joris Peumans.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.