Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Heropening horeca 08/05 ipv 01/05 – tijdelijke werkloosheid?

By 30 april 2021No Comments

De RVA heeft in de FAQ nieuwe instructies gepubliceerd in verband met de toepassing van tijdelijke werkloosheid tussen 1 en 8 mei in de horecasector.

Indien het gaat over een vaste werknemer die in een lopende periode van tijdelijke werkloosheid zit, dan kan deze worden verlengd.

Indien het niet gaat over een vaste werknemer maar een persoon die nieuw in dienst wordt genomen en in dat kader een nieuwe arbeidsovereenkomst heeft gesloten voor een tewerkstelling in de periode vanaf 1 mei tot en met 7 mei 2021, dan is onderstaande van toepassing.

De RVA wijst vooreerst op het feit dat het Overlegcomité  nooit beslist heeft dat de horeca op 1 mei 2021 kon heropenen. Op 14 april 2021 is beslist dat het mogelijk zou zijn de
buitenterrassen van restaurants en cafés te openen. Aangezien de heropening gepaard gaat met beperkende maatregelen, en er in de regel dus minder personeel nodig zal zijn, dienen eerst de vaste werknemers die tijdelijk werkloos zouden zijn gesteld, terug aan het werk te gaan. Normaliter zouden dan ook geen nieuwe personeelsleden of extra’s in dienst moeten worden genomen.Tijdelijke werkloosheid is in dit geval evenwel uitzonderlijk mogelijk indien:

  • de arbeidsovereenkomst voor een tewerkstelling in de periode vanaf 1 mei tot en met 7 mei is gesloten vóór 14 april, met andere woorden niet op een ogenblik waarop al duidelijk was dat de heropening in ieder geval niet vóór 8 mei 2021 een feit zou zijn;
  • de werkgever de aanwerving kan verantwoorden om bedrijfsorganisatorische redenen
    • Dat is niet het geval voor een bijkomend aanwerving, terwijl de werkgever andere werknemers verder tijdelijk werkloos zoustellen).
    • Dat kan bijvoorbeeld wel het geval zijn indien men werd aangeworven ter vervanging van een andere werknemer die uit dienst is getreden en voor
      een functie die geen andere werknemer zou kunnen vervullen.

Opgelet: het is wettelijk verboden het werk dat de tijdelijk werkloos gestelde werknemers doen, uit te besteden aan derden, zoals bijvoorbeeld via uitzendkrachten of te laten verrichten door goedkopere arbeidskrachten (zoals studenten of flexi-jobbers).

Als bijkomende opmerking wijst de RVA op de situatie waarbij voorzien is dat vanaf 8 mei een aantal werknemers het werk kunnen hervatten, maar ze door slechte weersomstandigheden niet
tewerkgesteld kunnen worden, dan kunnen de werknemers die normaal het werk zouden hervatten (verder) tijdelijk werkloos gesteld worden wegens overmacht corona. Opgepast : Er kan maar tijdelijke werkloosheid worden aangevraagd voor het verlies van een volledige arbeidsdag.

 

Bron: FAQ RVA  versie 29/04/2021.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.