Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Heruitgave van de in 2020 vervallen maaltijdcheques en ecocheques

By 28 januari 2021No Comments

In ons artikel ‘Coronavirus – verlenging geldigheidsduur maaltijdcheques, ecocheques en sport/cultuurcheques‘ werd reeds toegelicht dat de geldigheidsduur van bepaalde cheques verlengd werd.

De programmawet van 20/12/2020 voorziet daarnaast in een regeling voor de elektronische maaltijdcheques en de papieren of elektronische ecocheques waarvan de geldigheidsduur afliep in 2020 en die niet verlengd werden.

Volgens de memorie van toelichting is de filosofie achter de maaltijd- en ecocheque zeer duidelijk: het geld komt toe aan de werknemer. Hij krijgt zijn maaltijd- en/of ecocheques als alternatief voordeel van zijn werkgever in ruil voor de door hem verrichte arbeid.  Door de toevoeging van het desbetreffende hoofdstuk in de programmawet komt het geld van de in 2020 vervallen maaltijden ecocheques opnieuw toe aan de bedoelde eigenaar, namelijk de werknemer.

Er werd voorzien dat de uitgever van de vervallen cheques deze opnieuw moet uitgeven en dit zonder bijkomende kosten voor de werknemer of zijn werkgever. Concreet moet de uitgever dus nieuwe cheques uitgeven voor hetzelfde bedrag als de in 2020 vervallen cheques met opnieuw een geldigheidsduur van:

  • 12 maanden voor maaltijdcheques, te rekenen vanaf het ogenblik dat de nieuwe maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst;
  • 24 maanden voor ecocheques, vanaf de datum van zijn terbeschikkingstelling aan de werknemer indien het een papieren ecocheque betreft of te rekenen vanaf het ogenblik dat de cheque op de ecochequerekening wordt geplaatst indien het elektronische ecocheque betreft

Deze bepalingen zijn in werking getreden op 30/12/2020.

 

Bron: Programmawet van 20 december 2020, BS 30 december 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.