Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Hervorming van de sociale zekerheidsregels voor kunstwerkers – aanvraag kunstwerkattest

By 30 november 2022januari 31st, 2023No Comments

De ‘kunstwerker’ is een persoon die artistiek, artistiek-technisch of artistiek-ondersteunend werk verricht in de kunsten. Denk bijvoorbeeld aan schrijvers en dansers, maar ook aan beeld- en geluidsmonteurs, geluidstechnici, een casting- directeur of een scenograaf.

Voor de ‘kunstwerkers’ geldt er een sociaal voordelig regime.

Kunstwerkattest

Allereerst zal de kunstwerker een ‘kunstwerkattest’ moeten aanvragen bij de Kunstwerkcommissie.

Het kunstwerkattest kan aangevraagd worden via het platform Working in the Arts. In die aanvraag moet de professionele praktijk in de kunsten aangetoond worden.

Zo’n kunstwerkattest geeft toegang tot de volgende voordeelregels:

  • De regeling van de primostarters voor zelfstandige kunstwerkers: dit laat toe om gedurende 8 kwartalen verlaagde sociale bijdragen te betalen. Die regeling moet nog verder uitgewerkt worden.
  • De zgn. ‘artikel 1bis’ regeling: dit laat toe om sociale zekerheid op te bouwen als werknemer in een situatie waar er geen arbeidsovereenkomst afgesloten kan worden omdat er geen gezagsrelatie is met de opdrachtgever.

Ook voor toepassing van de nieuwe fiscaal- en sociaalrechtelijke regels rond de overdracht van auteursrechten vanaf 1/1/2023 is initieel vereist dat er een kunstwerkattest voorhanden is.

Overgangsfase

Momenteel zijn de wetteksten besproken in de bevoegde commissies en op 24 november 2022 gestemd in de plenaire vergadering van de Kamer. De effectieve publicatie in het Belgisch Staatsblad moet nog volgen. Momenteel kunnen de kunstwerkers wel een kunstwerkuitkering aanvragen maar nog geen kunstwerkattest.

Bron: Wetsontwerp van 27 september 2022 tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers, Parl. St. 2021-22, nr. 2864.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.