Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Het coronapaspoort en het reizen binnen de Europese Unie

By 31 mei 2021No Comments

Met het ‘Digital Green Certificate’, of in de volksmond het coronapaspoort genaamd wilt de Europese Commissie het vrij verplaatsen van ‘gezonde’ Europese burgers vergemakkelijken binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein, voornamelijk om het toerisme over de grenzen heen terug te ‘activeren’.

Vanuit Europa wilt men dit certificaat op Europees niveau lanceren, zodat individuele regels op lidstaatniveau uitblijven, hetgeen anders voor verwarring zou zorgen.

Het is de bedoeling dat er een platform wordt voorzien waarop elke lidstaat de certificaten kan controleren en op elkaar kan afstemmen.

Vorm certificaat

Het coronapaspoort zal in digitale en papieren vorm beschikbaar zijn, in alle talen van de Europese Unie. Lidstaten mogen evenwel zelf binnen het kader dat aangereikt wordt door Europa vorm geven aan dit certificaat.

Er wordt gewerkt met een QR-code, zodat er geen persoonlijke gegevens opgeslagen worden op de telefoon van de gebruiker of de app. Deze QR-code moet in alle lidstaten leesbaar zijn.

Inhoud certificaat

De QR-code zal meedelen dat iemand:

  • gevaccineerd is tegen COVID-19;
  • of een negatieve test kan aantonen;
  • of tot slot er sprake is van een tijdelijke immuniteit omwille van een mogelijk herstel van een coronabesmetting.

De QR-code zal ook informatie bevatten over het toegediende vaccin, het ziekenhuis, de gezondheidsautoriteit of apotheker die de dienst verleend heeft.

Hoe verkrijgen?

Het certificaat zal gratis zijn, en gekoppeld worden aan de vaccins die op Europees niveau goedgekeurd zijn. Indien je dus gevaccineerd bent met Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson en Johnson, zal je wanneer het paspoort goedgekeurd wordt, het certificaat kunnen aanvragen.

Ook een negatieve coronatest geeft de toegang tot het coronapaspoort, alsook het bewijs van antistoffen door een eerdere coronabesmetting.

 

Voorlopig is het nog even wachten totdat het wetgevingsvoorstel aangenomen wordt. In de tussentijd zijn in België bij terugkomst van een reis naar het buitenland nog steeds het passenger lokater form en de eventuele quarantaine van toepassing.

Bron: wetgevingsvoorstel Europese Commissie betreffende digitaal groen certificaat

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.