Skip to main content
Technology

Hoe een super interessante Discovery Day rond Cypress toch niet de oplossing bracht

Blog: Cypress

Bijleren doen we bij Prato iedere dag en twee keer per jaar nog een beetje meer dan anders. Onze Discovery Days zorgen voor extra kennis en inzicht en dragen bij aan het optimaliseren van onze werkzaamheden, waar onze klanten en wijzelf de vruchten van plukken. Pratorians krijgen één hele of twee halve dagen de tijd om zich met collega’s vast te bijten in een onderwerp. De vraag die Yannick, Tom en Luk zich bij de laatste Discovery Day stelden, was: kunnen we op een makkelijke manier van Selenium afstappen en overschakelen naar Cypress voor het uitvoeren van onze scenario testen?

Yannick: “Met Selenium hebben we last van flaky testen en dat is behoorlijk irritant. Een flaky test is een test die zonder codewijziging van de ene op de andere keer faalt, of zonder aanwijsbare reden van gelukt naar mislukt gaat. We hoopten met Cypress betere testing architectuur op te zetten en zo van dit probleem verlost te zijn.” Het drietal was tijdens hun Discovery Day snel vertrokken. “Cypress is makkelijk en snel te installeren en het opzetten van de testen is eenvoudig.”

Goed overzicht

De volgende stap was het schrijven van een aantal UI testen: smoke testen, shortcut testen en document testen. Ook dat liep zonder problemen. Luk: “Cypress is heel overzichtelijk. Je ziet welke testen gedefinieerd zijn en die kun je vervolgens runnen. Daarna zie je direct of de test is geslaagd of heeft gefaald en hoeveel tijd er nodig was om de test te runnen. Waar we minder happy mee waren, was dat een lokaal gerunde test direct faalde als we een ander scherm openden.”

Nog steeds flaky testen

Helaas bleek Cypress nog enkele nadelen te hebben, althans voor de manier waarop we de applicatie bij Prato willen gebruiken. Tom: “We kregen niet in alle browsers hetzelfde resultaat. Cypress ondersteunt de F-toetsen die we als shortcuts gebruiken niet, en – het belangrijkste nadeel – met Cypress krijgen we nog steeds flaky testen.”

Toffe features

Cypress heeft ook veel voordelen, waardoor de kans groot is dat het in de toekomst opnieuw in beeld komt. Het programma bestaat minder lang dan Selenium en zal zeker nog verder worden ontwikkeld. Yannick: “We waren vooral heel tevreden over het gebruiksgemak. En Cypress heeft veel toffe features die we in Selenium missen.”
Luk: “Je kunt elke stap live volgen en bovendien wordt alles opgenomen, waardoor je later terug kan kijken. De documentatie is ook dik in orde. De best practices staan allemaal uitgelegd, waardoor we nauwelijks openstaande vragen hadden. Leuk meegenomen is dat de syntax overeenkomt met Jasmine, een framework dat we kennen.”

Volgende keer beter

De conclusie die Yannick, Tom en Luk tijdens de Discovery Meetup met Pratorians en andere belangstellenden deelden: “Cypress is veelbelovend. Het is een hele interessante technologie met veel potentieel, maar het staat nog niet ver genoeg voor wat wij ermee willen.”

Kom naar een Meetup

Ben jij nieuwsgierig naar de ontdekkingen die Pratorians doen tijdens een Discovery Day? Zorg dan dat je bij de volgende Meetup bent! In het najaar staat er weer een Meetup in de agenda. Houd onze website in de gaten voor de nieuwe datum of word lid van onze Meetup-groep!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.