Skip to main content
Sociaal-Juridisch

IPA 2020 – afwijziging ABVV

By 29 maart 2019juli 10th, 2019No Comments

Op 26 februari 2019 sloten de sociale partners in de groep van 10 een ontwerp van interprofessioneel akkoord.

De inhoud van het interprofessioneel akkoord kan u terugvinden in ons artikel ‘IPA 2019 – 2020: ontwerp van akkoord’.

Langs werkgeverskant (VBO, UCM, Unizo en Boerenbond) werd het akkoord goedgekeurd.

De vakbonden moesten het akkoord voorleggen aan hun achterban. Het AVC en het ACLVB hebben het akkoord ook goedgekeurd.

Het ABVV heeft het akkoord echter verworpen. Het ABVV is van oordeel dat het ontwerp onvoldoende antwoord biedt op de legitieme vragen van de werknemers voor meer koopkracht en betere arbeidsvoorwaarden, en dit zeker niet voor de werknemers met de laagste lonen.  Daarbij werden de volgende argumenten aangehaald:

  • De minimumlonen gaan er amper op vooruit 10 eurocent extra per uur );
  • De maximale onderhandelingsmarge van 1,1% staat niet in verhouding tot de productiviteitstoename in de economie;
  • Er is geen vooruitgang op vlak van opleiding en meer werkbaar werk terwijl het aantal (vrijwillige) overuren daarentegen wel wordt opgetrokken.

Gelet op de verwerping van het IPA door het ABVV kunnen de cao’s tot uitvoering van dit IPA (loonnorm, minimumloon, SWT, tussenkomst trein-tram-bus, … ) niet in de schoot van de Nationale Arbeidsraad worden goedgekeurd.  Pieter Timmermans (CEO van het VBO) vraagt dan ook dat het IPA integraal door de Regering wordt uitgevoerd.  Dit om onduidelijkheid en chaos op het terrein te vermijden. Een ruime meerderheid bij de vakbonden en de volledige werkgeversdelegatie hebben het IPA goedgekeurd en deze meerderheid moet volgens Pieter Timmermans gerespecteerd worden.

Ook Danny Vanassche (gedelegeerd bestuurder Unizo) roept de regering op om de integrale uitvoering van het IPA in handen te nemen zodat het uitgevoerd kan worden.

 

Bron: http://www.abvv.be/-/abvv-verwerpt-ontwerp-ipa; https://www.aclvb.be/nl/artikels/aclvb-keurt-ontwerpakkoord-ipa-zonder-enthousiasme-goed; https://www.acv-online.be/acv-online/Actueel/Pers/Persberichten-2019/overzicht/2019-03-26-Het-ACV-keurt-het-interprofessioneel-akkoord-2019-2020-goed.html; http://www.vbo-feb.be/newsletters/2019.03.21-raad-van-bestuur-vbo-keurt-ontwerp-van-ipa-goed/; http://www.vbo-feb.be/newsletters/abvv-wijst-ipa-af-nu-respect-tonen-voor-meerderheid-die-ipa-wel-goedkeurde;  https://www.ucm.be/Defense-et-representation/Espace-presse/Espace-Presse/2019/L-UCM-espere-la-mise-en-aeuvre-du-projet-d-accord-social-2019-2020; https://www.unizo.be/nieuws-pers/raad-van-bestuur-unizo-keurt-ontwerp-van-loonakkoord-goed-de-bal-ligt-nu-het-kamp-van-de; https://www.boerenbond.be/pers/opinie/op-de-eerste-rij-7-maart-2019. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.