Skip to main content
Life@Prato

Jezelf en anderen motiveren? Dat doe je zo!

By 23 januari 2018maart 15th, 2019No Comments
Prato Team

Waarom herhalen we bepaald gedrag? Onze motivatie speelt een grote rol. Als een handeling een positieve ervaring oplevert, is de kans groot dat we dit opnieuw zullen doen. Maar we kunnen dit gedrag ook net vermijden omdat we er een negatief gevoel aan overhouden.

Ik ben zowel op professioneel als persoonlijk vlak altijd met verschillende projecten bezig. Deze gaven me wel de nodige voldoening, maar toch slaagde ik er nooit in om op lange termijn gemotiveerd te blijven.

Professioneel vs persoonlijk

Als consultant werd ik op professioneel vlak van het ene project op het andere geplaatst. Deze korte projecten hielden me gemotiveerd omdat het altijd iets nieuws was. Op persoonlijk vlak daarentegen begon het te dagen dat er iets ontbrak om langdurig gemotiveerd te blijven.

Het was pas vanaf het moment dat ik bij Prato van start ging, dat ik er ook echt iets mee ben gaan doen. Ik kwam tot het besef dat het professionele en persoonlijke aan elkaar gekoppeld zijn. En, dat als ik dit probleem wilde aanpakken, ik ook aan mezelf moet werken.

Growth Talks

Niet veel later ontstond bij Prato het idee om – in het kader van onze Growing Smart Together waarden – zogenoemde ‘Growth Talks’ te organiseren. Het concept van zo’n Growth Talk is eenvoudig. Een collega brengt zijn of haar persoonlijk groeiverhaal om op die manier andere collega’s te inspireren. Je kunt het een beetje vergelijken met de populaire TED-talks. We zijn er bij Prato immers van overtuigd dat iedereen iets kan bijbrengen. Dit is kennis delen op een leuke, ontspannen manier.

Het idee van zo’n talk zat al langer in mijn hoofd. Ik had zelfs al een concreet onderwerp gedeeltelijk uitgewerkt. Ik was dan ook erg blij dat ik de kans kreeg om mijn verhaal te brengen in één van onze interne Growth Talks.

De collega’s waren erg enthousiast over mijn ‘talk’. En voor ik het wist deed ik mijn verhaal opnieuw voor VISUG, een Belgische groep developers die maandelijks samenkomen om te luisteren naar een spreker.

Growth Talk VISUG

Waarover gaat mijn talk?

Tijdens mijn Growth Talk neem ik je mee op ontdekking. Ik leg aan de hand van theorie- en praktijkvoorbeelden uit hoe je jezelf kan motiveren. Alles start met het identificeren van je motivatoren. Aan de hand van een aantal denkvragen leer je de motivatoren kennen waar je (te) veel waarde aan hecht maar die je toch niet de nodige voldoening geven. In een laatste stap geef ik meer uitleg over hoe ik mijn persoonlijke groei tot stand heb gebracht en welke stappen me geholpen hebben om hier actief mee bezig te zijn en te blijven.

Naast zelfmotivatie kan je ook anderen motiveren. In het tweede deel van mijn talk ga ik hier wat dieper op in. Welke rol speelt de omgeving? Hoe activeren en overtuigen we anderen om te groeien? Aan de hand van een aantal tips kom je te weten hoe je die omgeving helpt creëren en wat jij kan betekenen in de groei van anderen.

Next steps

Een tijdje geleden heb ik mezelf uitgedaagd. Ik wilde als spreker groeien. Niet enkel binnen Prato maar ook extern op andere events. Ik ben dan ook heel blij dat ik hierin geslaagd ben. Mijn doel naar volgend jaar toe: op hetzelfde elan voortgaan en verder blijven groeien. Professioneel en persoonlijk.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.