Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Kan ik mijn werknemers tewerkstellen op open bedrijvendag?

By 30 september 2019No Comments

Zoals ieder jaar op de eerste zondag van oktober organiseert Voka ook dit jaar weer een open bedrijvendag. In 2018 vindt Voka Open Bedrijvendag plaats op zondag 6 oktober.

Overeenkomstig de arbeidswet is het in principe verboden om werknemers te laten werken op een zondag. De wet voorziet echter ook in een aantal uitzonderingen.

Uitzondering op gebied van werkzaamheden of sector

Een aantal werkzaamheden mogen op zondag uitgevoerd worden of binnen een aantal sectoren is zondagswerk ook mogelijk.  Het gaat hier o.a. over kleinhandel, horeca, transport, gezondheidsdiensten, ….

Als de onderneming onder één van deze categorieën valt, dan kunnen de werknemers op zondag tewerkgesteld worden.

Een andere uitzondering in de wet is de tewerkstelling op evenementen, zijnde deelneming aan manifestaties van alle aard, onder meer aan salons, tentoonstellingen, musea, jaarbeurzen, nijverheids- en landbouwtentoonstellingen, markten, braderijen, optochten en sportmanifestaties.

Voka Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober valt onder deze uitzonderingscategorie. Een werknemer kan aldus op deze zondag werken.

Inhaalrust en overuren

Als een werknemer op zondag zal werken, bepaalt de wet wel dat er binnen de 6 dagen volgend op de zondag dat er gewerkt werd, inhaalrust moet toegekend worden. Deze inhaalrustdag mag wel steeds samenvallen met een gewoonlijke inactiviteitsdag, zoals bijvoorbeeld een zaterdag.

Prestaties van meer dan 4 uur, geven recht op een volledige dag rust. Als men vier uren of minder gewerkt heeft, dan heeft de werknemer recht op een halve dag rust.

Als een werknemer voor de open bedrijvendag een volledige week effectief gewerkt heeft volgens zijn normale uurrooster, zullen de gewerkte uren op de zondag recht geven op een toeslag van 100%. Daarbij heeft de werknemer in tegenstelling tot de situatie hierboven recht op betaalde inhaalrust voor alle gepresteerde overuren dat hij/zij gewerkt heeft. Deze inhaalrust moet binnen het kwartaal (of indien verruimd binnen het jaar) toegekend worden.

Om een overurentoeslag te vermijden is het derhalve aangewezen de werknemer in de week voorafgaand aan open bedrijvendag (of eender welke toegelaten tewerkstelling op zondag) een dag minder te laten werken.

 

Bron: Arbeidswet van 16 maart 1971, BS 30 april 1971.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.