Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Kleine statuten: uitbreiding

By 11 januari 2022No Comments

De lijst van de zogenaamde ‘kleine statuten’ waarvoor een dimona-aangifte moet gebeuren werd uitgebreid met twee nieuwe overeenkomsten.

Ter herinnering

Kleine statuten gaat over personen die betaalde arbeid verrichten in het kader van een opleiding. Denk bijvoorbeeld aan de beroepsinlevingsovereenkomsten, de individuele beroepsopleiding, het stelsel van alternerend leren en werken, ….

Vanaf 01/01/2020 moet er hiervoor een verrijkte dimona-aangifte gebeuren (STG) en worden deze kleine statuten opgenomen in de arbeidsongevallenverzekering. Afhankelijk van de opleiding moet dit gebeuren door de opleidingsverstrekker of de onderneming.

Let wel, instapstages (‘TRI’) en Individuele Beroepsopleidingen (‘IVT‘) behouden hun specifieke Dimona type.

Uitbreiding

  • Vanaf 09/12/2021: de korte opleiding met stage op de werkvloer (Vlaams Gewest). Dit is een opleiding die op verzoek van een werkgever of een uitzendkantoor georganiseerd wordt voor max. 5 voltijdse of 10 halve dagen.
  • Retroactief vanaf 01/01/2020:  de stage eerste werkervaring (Brussels Hoofdstedelijk Gewest).  Dit is een voltijdse stage voor een periode van 3 of 6 maanden.

Voor beide overeenkomsten moet een dimona type ‘STG’ verricht worden door de werkgever (onderneming).

De geactualiseerde lijst kan geraadpleegd worden op de website van Fedris.

 

Bron: KB van 02/12/2021 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juli 2019 tot uitvoering van de afdeling 1 van het hoofdstuk 2 van de wet van 21 december 2018 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken betreffende de “kleine statuten”, B.S. 09.12.2021. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.