Via de KMO-portefeuille kunnen KMO’s en vrije beroepers subsidies krijgen van het Agenschap Innoveren & Ondernemen voor opleiding van hun personeel of het inwinnen van advies bij een erkende dienstverlener (ondernemerschapsbevorderende diensten gericht op de kernprocessen van de onderneming).
Onderneming | Steunpercentage | Jaarplafond* |
Kleine onderneming | 30% | 7.500 euro |
Middelgrote onderneming | 20% | 7.500 euro |
De ondernemerschapsbevorderende diensten komen enkel in aanmerking voor een subsidie indien de in aanmerking komende kosten minimaal 100 euro bedragen voor een opleiding en minimaal 500 euro voor een advies.
*Tot eind 2021 geldt er een tijdelijke verhoging van de KMO-portefeuille met 5.000 euro voor KMO’s die het jaarplafond reeds bereikt hebben en dit voor van acties (opleiding / advies) inzake werkbaar werk.
Opgelet: gewone bedrijfsuitgaven of wettelijk verplichte diensten alsook advies inzake subsidies komen niet in aanmerking voor steun.
Er zijn bepaalde diensten die geen nuttige bijdrage aan de werking van de onderneming. Daarom werd beslist om op 1 juli 2020 een eerste lijst van 16 diensten op te stellen die niet langer steunbaar waren binnen de kmo-portefeuille (vb. opleiding astrologie, reflexologie of helikopterpiloot). Die lijst van uitsluitingen werd op 13/07/2021 verder uitgebreid. In totaal worden 26 opleidingen of diensten uitgesloten van de kmo-portefeuille. Onderstaande diensten of opleidingen komen niet langer in aanmerking komen voor steun.
- de diensten inzake shiatsu;
- de diensten inzake mindfulness;
- de diensten inzake reflexologie;
- de diensten inzake astrologie;
- de diensten inzake bachbloesemtherapie;
- de diensten inzake sjamanisme;
- de diensten gericht op het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid, met uitzondering van diensten gericht op de erkende medische beroepen, de paramedische beroepen zoals erkend bij het koninklijk besluit van 2 juli 2009 tot vaststelling van de lijst van de paramedische beroepen en de niet-conventionele praktijken zoals erkend bij de wet van 29 april 1999 inzake de geneeskunde, artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen, zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur;
- de diensten inzake Jungiaanse psychoanalyse;
- de diensten inzake Myers-Briggs Type Indicator voor persoonlijkheidsanalyse;
- de diensten inzake Neuro-Linguistic Programming;
- de diensten inzake levenscoaching;
- de diensten inzake bewegingstherapie;
- de diensten inzake het afnemen van een examen en/of examenbegeleiding;
- de diensten inzake meridianen- en elementenleer;
- de diensten inzake pendelen;
- de diensten inzake kaartleggen;
- de diensten inzake hypnose;
- de diensten inzake therapie rond dierengedrag;
- de diensten inzake het behalen van een rijbewijs AM, A of B;
- de diensten inzake het behalen van een bewijs vliegtuig- of helikopterpiloot;
- de diensten inzake het behalen van een vaarbewijs of -brevet;
- de diensten waarvan de inhoud niet op voorhand bekend is en waarvoor een abonnements- of lidgeld wordt betaald;
- de diensten inzake teambuilding;
- de diensten inzake netwerksessies;
- de diensten inzake wandelcoaching of -therapie;
- de diensten inzake studiereizen of retraites.
Bron: MB van 9 juli 2021 tot wijziging van de bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2016 tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten en kmo-groeitrajecten, BS 13 juli 2021.