Indien een aantal voorwaarden voldaan zijn, kan een coronabesmetting ook gekwalificeerd worden als een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Covid-19 als beroepsziekte
Voor werknemers in bepaalde sectoren kan een COVID-19 besmetting ((gediagnosticeerd door middel van een laboratoriumtest) erkend worden als beroepsziekte.
- werknemers in de gezondheidszorg die een aanzienelijk verhoogd risico lopen op besmetting
- werknemers die werkzaam zijn in cruciale sectoren en essentiële diensten en die daar in de periode van 18/03/2020 – 17/05/2020 hebben gewerkt. Het gaat specifiek om werknemers die geen telewerk konden verrichten of niet steeds 1,5 meter afstand konden houden door de aard van hun job. Voor personen die ziek zijn geworden in de periode van 20 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 wordt aanvaard dat zij waarschijnlijk besmet zijn in de periode van de lockdown.
Dit geldt ook voor leerlingen en studenten die stage lopen.
Werknemers die niet behoren tot bovenvermelde categorieën zullen via het ‘open systeem’ behandeld worden. De werknemer zal dan moeten aantonen dat de besmetting haar rechtstreekse en determinerende oorzaak vindt in de uitoefening van het beroep (d.w.z. dat zij de ziekte daadwerkelijk hebben opgelopen door hun werk en niet in andere omstandigheden).
Opgelet: Fedris is enkel bevoegd voor werknemers uit de privésector en van de provinciale en lokale overheidsdiensten.
Covid-19 als arbeidsongeval
Een arbeidsongeval wordt gedefinieerd als een ongeval dat door een plotselinge gebeurtenis tijdens en door de uitoefening van de arbeidsovereenkomst of het ambt is gebeurd en een letsel heeft veroorzaakt. Het ongeval op de weg naar en van het werk laten we even buiten beschouwing, maar ook dit wordt beschouwd als een arbeidsongeval.
Een plotselinge gebeurtenis
Wanneer we schreeuwen, niezen of hoesten, komen er kleine druppeltjes vrij via de longen, keel of neusholte. Het coronavirus verspreidt zich via deze druppels. Het contact met deze druppels op de werkvloer via een collega of een besmet oppervlak kan een plotselinge gebeurtenis uitmaken. Wel moet dit contact gebeurd zijn in de incubatieperiode van het coronavirus.
De werknemer zal moeten aantonen dat hij besmet is geraakt in de incubatieperiode door in contact te komen met druppeltjes via een besmet persoon of oppervlak.
Onweerlegbaar vermoeden
Als de besmette werknemer de plotselinge gebeurtenis kan aantonen en tevens besmet is met het coronavirus (=letsel), geldt er een onweerlegbaar vermoeden dat het ongeval veroorzaakt is tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
Als uw werknemer derhalve aantoont dat hij op de werkvloer besmet is geraakt door contact met een besmet persoon of besmet voorwerp, dan is er een vermoeden van een arbeidsongeval. U zal als werkgever het arbeidsongeval dan moeten melden aan uw arbeidsongevallenverzekeraar.
Bron: FAQ Fedris COVID-19