Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Laatste weekend van maart: omschakeling zomeruur

By 13 maart 2018augustus 8th, 2019No Comments

In de nacht van zondag 25 maart 2018 wordt de klok weer één uur vooruit gedraaid van 2 uur naar 3 uur en schakelen we over op het zomeruur. De werknemers die gedurende deze nacht in de nachtdienst werken zullen dus één uur minder presteren.

CAO nr. 30 bepaalt hoe de bezoldiging van deze werknemers moet berekend worden.

Wat bepaalt CAO nr. 30?

Voor werknemers die in ploegen werken

    • U laat best de ploeg die tijdens de overgang naar het winteruur werkte in oktober 2017, ook tijdens de overgang naar het zomeruur werken. U betaalt dan voor beide nachten het loon voor 8 uren. De werknemer die bij de omschakeling naar het winteruur ook in de nachtploeg werkte, ontving hiervoor het loon voor 8 uren, hoewel hij 9 uur presteerde. Bij de omschakeling naar het zomeruur zal de werkgever aan deze werknemer ook het loon voor 8 arbeidsuren betalen, hoewel de werknemer er dan maar 7 uren voor moet werken.
    • Indien het niet mogelijk is dezelfde ploeg tijdens beide nachten te laten werken, moet het loon als volgt berekend worden:
      • de werknemers die door de overgang naar het zomeruur slechts 7 uur werken, ontvangen toch een loon berekend op basis van 8 uur arbeid;
      • de werknemers die door de overgang naar het winteruur 9 uur presteren, ontvangen een loon berekend op basis van 9 uur arbeid.

Voor de werknemers die niet in ploegen werken

Zij ontvangen loon voor de prestaties die werkelijk worden verricht. Werkt uw werknemer tijdens de nacht van 24 op 25 maart 2018 bijvoorbeeld van 22 uur tot 6 uur, dan presteert hij 7 uren en ontvangt hij dus ook het loon voor deze 7 uren.

 

Alles op een rijtje gezet in onderstaand overzicht

Ploegenarbeid

 gewerkt tijdens zomeruur én winteruur enkel gewerkt tijdens zomeruur enkel gewerkt tijdens winteruur
 in beide nachten loon voor 8 uren loon voor 8 uren loon voor 9 uren

Geen ploegenarbeid

 zomeruur winteruur
 loon voor 7 uren loon voor 9 uren

 

 

Bron: NAR-CAO nr. 30 van 28/3/77 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.