Skip to main content
Life@Prato

Life at Prato in 2020

By 20 januari 2021No Comments
LifeAtPrato

Januari. Lijstjes, goede voornemens, frisse start, nieuwe plannen maar ook: terugblikken op wat geweest is. In 2021 misschien niet het leukste wat er is (dank je wel virus) maar toch was het voorbije jaar even vreemd als interessant.
Iets waar we bij Prato heel hard aan werken (én fier op zijn) is de cultuur. We schreven er zelfs een boek over! Maar de realiteit was wel dat we sinds maart allemaal thuis werkten. Bye bye ochtendfiles en altijd dezelfde broodjes, welkom flexibiliteit en werken in pyjama! Enfin, de eerste week toch. Daarna werd al snel duidelijk dat thuiswerken helemaal niet zo romantisch is als we dachten en dat dat naast voordelen ook weer nieuwe uitdagingen met zich meebracht.

Een bedrijf is meer dan de som van zijn werknemers

Meten is weten, dus wij gebruiken al enkele jaren Officevibe, om op regelmatige basis te evalueren hoe de Pratorians zich voelen. In 2020 stuurden we regelmatig “custom polls” uit met specifieke vragen rond thuiswerk. Daar kwamen 2 zaken uit: gaandeweg leerde de meerderheid thuiswerk appreciëren en gaf iedereen aan zelfs efficiënter te werken, zowel individueel als in team. Eigenlijk werd er maar op 1 aspect een negatieve trend gemeten en dat was de binding met Prato, het bedrijf en zijn medewerkers. Blijkt dat die vluchtige koffiekletsen, de small talk aan het begin van de meeting en die gezamenlijke pint op vrijdagavond toch meer belang had dan iedereen dacht.

We zouden geen Pratorians zijn als we daar niet mee aan de slag gingen. En omdat we zo sympathiek zijn dachten we de initiatieven die we organiseerden eens te delen met de buitenwereld, in de hoop dat we andere bedrijven kunnen inspireren hetzelfde te doen. We raden het alleszins aan (en het is best wel leuk om die dingen te organiseren).

Aperitieven, quizzen en workouts

Eén van de eerste zaken die we deden was een “bedankt” kaartje naar alle Pratorians sturen. Bij dat kaartje zat een zakje met bloemzaadjes die -net zoals wij allemaal- konden groeien, als je ze maar aandacht geeft (water helpt ook). Dat leek op dat moment een klein iets, maar het was wel de eerste keer dat we iets tastbaar bij de mensen thuis bezorgden. Maar niet de laatste! Enkele weken later belden de partners (ergens anders heet dat: management) aan bij alle collega’s om hun persoonlijk een apérobag te overhandigen, met als extra boodschap op woensdagavond klaar te zitten achter de laptops inclusief familie en apérobag (in die volgorde). Waarna ze getrakteerd werden op een remote live concert van The Early Bird Specials, een jazzband met een Pratorian in de rangen. Wat een verrassing, maar vooral: wat een interactie en blije gezichten.

Verder organiseerden we heel wat remote events, gaande van een Prato Quiz (met als meest hilarische ronde de jeugdfoto’s van de collega’s), een webinar rond ergonomisch thuiswerken (Supergoed gedaan), een sessie rond goede nachtrust (ondanks de titel was Annelies Smolders allesbehalve slaapverwekkend) en -het hoogtepunt van het jaar voor de ladies- een serie live workouts met ex-tienkamper Hans Van Alphen.

Koekjespot

Aperobag

Bedankt

 

 

 

 

 

Waarom zoveel en waarom zo divers?

Wel, in normale omstandigheden organiseerden we sowieso inspiratiesessies en events, omdat we dat belangrijk vinden. Maar in situaties zoals deze zijn dit soort initiatieven nog belangrijker. Goed wetende dat het echt wel lastig is om iets te organiseren dat iedereen aanspreekt. Niet alleen door andere interesses maar iedereen probeerde tijdens de lockdown zijn privéleven ook te reorganiseren: de middagpauzes werden vervangen door wandelingetjes, 2 thuiswerkende ouders organiseerden shiften voor de kinderopvang, anderen exploreerden nieuwe hobby’s, … En het besef dat je thuiswerkers na 8 uur achter de laptop moeilijk opnieuw kan motiveren om terug achter die laptop te zitten.
Het is ook daarom dat we een interne werkgroep “Prato binding” opgericht hebben (ergens anders heet dat: het feestcomité) waarin enkele collega’s zich kandidaat stelden om na te denken over specifieke remote-friendly initiatieven, als een soort denktank.

Naast de zaken die we vooral voor het individu organiseerden, wijzigden we ook de meer inhoudelijke en werkgerelateerde zaken: zo werden onze Discovery Days virtueel en organiseerden we onze Prato Update (ergens anders heet dat: personeelsvergadering) elke 2 weken in plaats van elk kwartaal. Soms was die update kort, dan weer lang, dan helemaal in de ban van de Corona-maatregelen, dan weer gericht op de trajecten die we met onze klanten aan het doorlopen waren, … en als er geen nieuws was werd hij simpelweg geannuleerd. Zo doen wij dat.

Al dansend het eindejaar tegemoet

Richting jaareinde werden alle registers opengetrokken en organiseerden we onze eerste LunchBeat: ‘s middags tussen 12 en 1 via een livestream een heuse DJ-set met als thema ‘Prato Goes Retro”. Even niet werken, gewoon 100% gaan op Ian Van Dahl, Zombie Nation en Bonzai: we kunnen het iedereen aanraden!

Rond Sinterklaas stond er opnieuw een Prato-partner aan de deur met 2 kadootjes: een softshell jas (ideaal om te gaan wandelen) en een koekjespot met ingrediënten om overheerlijke havermoutkoekjes te bakken (ideaal met kinderen in huis). En neen, ondanks massale aanvraag is het Prato Partnerteam niet in te huren als logistieke organisatie ;-).

Om de mensen toch wat weg te lokken van die schermen bedachten we ook “Postbus X”. Niet als quizvraag, want iedereen weet dat die serie grotendeels in -Prato Home Town- Hasselt werd opgenomen, maar als opdracht dat elke Pratorian “analoge’ kerstkaartjes zou sturen naar 3 (vooraf gekozen) collega’s. Het laatste wat in normale omstandigheden in je opkomt maar in deze situatie lokte het heel veel mooie, warme en positieve reacties uit.

We sloten het jaar af met een 2de LunchBeat, ditmaal de X-mas editie. Iedereen kon verzoekjes doen, zowel kerst als mooie liedjes 😉 maar engageerde zich daarbij om een donatie te doen voor het goede doel. Samen met de koekjespotten leverde dit een mooi bedrag op, dat we maar al te graag schonken aan Autisme Limburg.

Als kers(t) op de taart riepen we de Foute Kersttruiendag in het leven, zodat de LunchBeat-Zoom vol zat met “kleurige” collega’s. En nog groter was de verbazing toen bleek dat we tijdens de LunchBeat 3 collega’s aan hun voordeur verrasten met een fles bubbels (anders telde het niet als essentiële verplaatsing) als winnaar van de Fout Kersttruiendag.

2 vragen die altijd terugkomen:

1. Mag ik bij jullie komen werken? Ja, zolang je uit het goeie hout gesneden bent. Check zeker even onze “werken bij Prato” pagina.

2. Boekten jullie enkel successen? Helaas niet. Onze interne Facebook groep lijkt elke dag te moeten aangezwengeld worden, een virtueel Prato Café (nochtans iets dat voor Corona al bestond) stierf een stille dood, en onze virtuele-koffiemachine-hangout waar er plaats was voor chit chat heeft amper 3 tassen koffie gezet.

Remote-first is here to stay

Maar dat houdt ons niet tegen! Intussen worden nieuwe initiatieven gepland, plannen gesmeed en playlists in mekaar geknutseld. Omdat we besloten hebben dat Prato een remote-first bedrijf zal blijven: we reorganiseren onze kantoren om -zodra het veilig en toegelaten is- te functioneren als ontmoetingsplaats, als hub, als uitvalsbasis, … maar niet langer als de plaats waar iedereen per definitie élke dag van 9 tot 5 aanwezig is.
Welke meerwaarde is er als ik vandaag naar kantoor ga?” wordt ons mantra: is die er niet dan werk je thuis. Intussen heeft iedereen het remote werken omarmd en het zich eigen gemaakt.

En net daarom worden initiatieven zoals hierboven belangrijker: zonder binding zijn we medewerkers, met een goede binding vormen we Prato.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.