Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Limosamelding voor zelfstandigen beperkt tot 3 risicogevoelige sectoren

By 30 januari 2019augustus 9th, 2019No Comments

Buitenlandse werkgevers zijn ertoe gehouden een voorafgaande limosamelding te verrichten voor hun werknemers die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken. Deze verplichting blijft zonder wijzigingen bestaan.

Voor zelfstandigen die tijdelijk of gedeeltelijk in België kwamen werken, moesten ook een voorafgaande limosamelding verrichten. Deze meldingsplicht voor zelfstandigen lag echter al langer onder vuur. In een arrest van 19 december 2012 oordeelde het Europese Hof van Justitie (C-577/10 ) dat een dergelijke meldingsplicht een belemmering is van het vrij verkeer van diensten. Naar aanleiding van dit arrest werden er een aantal wijzigingen aangebracht aan de meldingsplicht (vb. minder gegevens meedelen).

Een KB van 21 december 2018 voorziet vanaf 01.01.2019 een beperking van de meldingsplicht voor zelfstandigen tot 3 risicogevoelige sectoren met hoger dan gemiddeld risico op fraude:

  • Bouwsector;
  • Vleessector;
  • Schoonmaaksector.

Het KB lijst de activiteiten van bovenvermelde sectoren op waarvoor de limosamelding van toepassing blijft.

 

Bron: KB van 21/12/18 tot wijziging van het KB van 20/03/07 tot uitvoering van het hoofdstuk 8 van Titel IV van de programmawet (I) van 27/12/06 tot voorafgaande melding voor gedetacheerde werknemers en zelfstandigen, wat betreft de bepaling van de risicosectoren bedoeld in artikel 137,6° van de programmawet (I) van 27 december 2006 in het kader van de voorafgaande melding voor gedetacheerde zelfstandigen, BS 31 december 2018.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.