Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Lockdown – tijdelijke werkloosheid overmacht vanaf november 2020 – standpunt RVA

By 4 november 2020No Comments
De RVA heeft op 03/11 een nieuwsbericht gepubliceerd op haar website m.b.t. de toepassing van tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de lockdown vanaf november 2020.

Door de beslissing tot gedeeltelijke lockdown zullen een aanzienlijk aantal werknemers vanaf november 2020 opnieuw een beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moeten doen. Een vereenvoudiging van de procedure tijdelijke werkloosheid wordt momenteel overwogen.

In de tussentijd geeft de RVA volgende instructies:

Niet-zwaar getroffen onderneming / sector

Niet-zwaar getroffen ondernemingen en sectoren moeten voor de toepassing van tijdelijke werkloosheid overmacht de gewone procedure toepassen en de formaliteiten die hieraan verboden zijn naleven.

De RVA laat echter weten dat er voor tijdelijke werkloosheid overmacht vanaf november 2020 omwille van de lockdown voor niet-zwaar getroffen ondernemingen / sectoren voorlopig geen elektronische mededeling overmacht verricht moet worden.

Opgelet: deze administratieve vereenvoudiging geldt voorlopig enkel voor tijdelijke werkloosheid overmacht vanaf november 2020.

Uiteraard blijven de overige procedures voor tijdelijke werkloosheid slecht weer, economische werkloosheid,….. wel gewoon van toepassing en dienen de daaraan verbonden formaliteiten nageleefd te worden.

Ook blijft het noodzakelijk voor niet-zwaar getroffen ondernemingen/ sectoren. om de C32A controlekaarten af te leveren aan hun werknemers.

Zwaar getroffen onderneming / sector

Voorzwaar getroffen ondernemingen / sectoren die nog geen C106A-Corona-HGO hadden ingediend en dus nog niet erkend zijn, geeft de RVA ook mee dat indien het gaat over tijdelijke werkloosheid overmacht corona vanaf november 2020 ze hiervoor momenteel geen aanvraag moeten indienen.

 

Bron: https://www.rva.be/nl/nieuws/belangrijke-mededeling-betreffende-de-tijdelijke-werkloosheid-wegens-overmacht-vanaf-november-2020 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.