Sociaal-Juridisch

Loonbeslag DAVO – aanpassing leefloon op 01/07/2019

By 1 juli 2019februari 11th, 2020No Comments

DAVO

DAVO is een federale overheidsdienst waarop men als onderhoudsgerechtigde een beroep op kan doen indien de onderhoudsplichtige het onderhoudsgeld niet betaalt. DAVO zal dan het maandelijkse onderhoudsgeld en de achterstallen bij de onderhoudsplichtige opeisen en eventuele voorschotten op het maandelijks onderhoudsgeld betalen aan de onderhoudsgerechtigde.

Inning en invordering onderhoudsgeld

DAVO beschikt voor de inning en invordering van de onderhoudsgelden over dezelfde rechten, vorderingen en waarborgen die aan de onderhoudsgerechtigde zijn toegekend. Concreet betekent dit dat DAVO beslag kan leggen op het volledig nettoloon van de onderhoudsplichtige. Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon. Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen.

Leefloon (bedragen per 01/07/2019)

CategorieMaandbedrag
Samenwonende met één/meerdere personen619,15 euro
Alleenstaande928,73 euro
Samenwonende met een gezin ten laste1.254,82  euro

 

Bron: KB van 26 mei 2019 tot wijziging van de KB’s van 3 september 2004 tot verhoging van de bedragen van het leefloon, BS 14 juni 2019.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.