Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Loopbaansparen in PC 109 en 215 kleding-en confectiebedrijf

By 28 september 2018mei 21st, 2019No Comments

Op 3 april 2018 ontving het PC van de kledingindustriesector een verzoek om het systeem van loopbaansparen uit te werken. Wordt hiermee dit systeem nu ook effectief van toepassing binnen deze sector?

Ter herinnering

Met een eerder nieuwsbericht informeerden we u reeds dat vanaf 1 februari 2018 het stelsel van loopbaansparen in werking is getreden. Dit nieuwe stelsel laat de werknemer toe om tijd op te sparen en deze later op te nemen als verlof. Werknemers kunnen echter niet automatisch van dit systeem genieten. Dit zal pas mogelijk zijn nadat een CAO  hiervoor een kader uitwerkt. Indien er na 6 maanden op niveau van het paritair comité geen sector-CAO wordt afgesloten, dan kunnen de werkgevers alsnog het systeem van loopbaansparen invoeren via een ondernemings-CAO.

In de PC’s 109 en 215 in de kleding- en confectie-industrie werd alvast een startschot gegeven.

Initiatief

Het initiatief om het stelsel in te voeren berust aldus in eerste instantie bij de sector door middel van het afsluiten van een sector-CAO.  Dit initiatief kan worden genomen door:

    • Ofwel de sector zelf die op eigen initiatief beslist om maatregelen te treffen.
    • Ofwel ontbreekt het initiatief van de sector en is het aan de werkgever om de sector te vragen de nodige maatregelen te treffen.

In dit laatste geval beschikt de sector over 6 maanden na het ontvangst van een aanhangigmaking door een werkgever om de nodige maatregelen te treffen. Blijven de sectorale regels uit? Dan kan de werkgever nadien zelf een systeem voor loopbaansparen uitwerken met als enige beperking het kader dat op 1 februari 2018 door de wetgever werd bepaald.

In de kleding- en confectie-industrie (PC 109 voor arbeiders, PC 215 voor bedienden) is deze tweede situatie van toepassing. Er werd immers op 3 april 2018 door een werkgever aan de sector verzocht om het systeem verder uit te werken. Concreet betekent dit dat de sector de tijd heeft tot 2 oktober 2018 om de toepasselijke maatregelen te nemen in het kader van het loopbaansparen.

Afwachten?

Het is aldus nog tot 2 oktober 2018 af te wachten of de sector hieromtrent al dan niet een beslissing neemt. Wordt er tegen dan geen beslissing genomen? Dan kunnen alle werkgevers uit beide sectoren, PC 109 en PC 215, gebruikmaken van het loopbaansparen via het afsluiten van een ondernemingscao. Zij dienen daarbij wel rekening te houden met de wet van 5 maart 2017 inzake werkbaar en wendbaar werk. 

 

Bron: Wet van 5 maart betreffende werkbaar en wendbaar werk, BS 15 maart 2017; KB 25/06/2017 tot uitvoering van de wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk, BS 5 juli 2017; CAO betreffende het loopbaansparen in het PC voor het kleding- en confectiebedrijf  d.d. 18/09/2018; Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=47500

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.