Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Maatregelen inzake reisbeperkingen en het Passenger Locator Form

By 29 juli 2022No Comments

Op de ministerraad van 15/07/2022 werd een voorontwerp van wet goedgekeurd over maatregelen van de bestuurlijke politie omtrent reisbeperkingen en het Passenger Locator Form (PLF).

Tijdens de COVID-19 pandemie kon voor de reisbeperkingen en het introduceren van het PLF een beroep worden gedaan op de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie.

Aangezien ook buiten het kader van een epidemische noodsituatie het noodzakelijk kan zijn om reisbeperkende maatregelen in te voeren of aan te houden, wordt voorzien in de mogelijkheid om bij KB reisbeperkingen en verplichtingen in verband met het Passagier Lokalisatie Formulier op te leggen wanneer er een grensoverschrijdende bedreiging voor besmettelijke infectieziekten bestaat en er geen epidemische noodsituatie werd afgekondigd.

De doelstelling van het voorontwerp van wet is de noodzaak om voorbereid te zijn op nieuwe besmettelijke infectieziekten die grensoverschrijdend zijn en een risico vormen voor de volksgezondheid van de Belgische bevolking. De maatregelen hebben betrekking op reizigers die zich naar België begeven vanuit gebieden of landen met een besmettelijke infectieziekte die de gezondheid van de bevolking ernstig aantast of kan aantasten, en waartegen inwoners van België door de eigen regelgeving worden beschermd.

De reisbeperkingen hebben ook betrekking op niet-essentiële reizen zowel vanuit derde landen, als binnen de Europese Unie en de Schengenzone.

Het voorontwerp van wet wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

 

Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: https://news.belgium.be/nl/maatregelen-inzake-reisbeperkingen-en-het-passenger-locator-form. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.