Skip to main content
Life@Prato

Meer beweging, meer focus en minder lawaai

By 7 januari 2020januari 9th, 2020No Comments
Blog: vergaderzalen

Bij Prato willen we dat iedereen goed in zijn vel en goed op zijn stoel zit. We volgden bootcamps van SupERGOed en kregen heel wat tips over een betere houding en meer beweging. Afgelopen september namen we een tweede verdieping in gebruik op Corda Campus. Dat was een goede gelegenheid om over de inrichting van beide verdiepingen na te denken zodat onze kantoren er niet alleen goed uitzien, maar ook bijdragen aan ons welzijn.

Tafels, stoelen, wanden, kasten, planten en akoestische panelen… ze kregen allemaal bewust hun plek. De (her)inrichting van beide verdiepingen is nog “work in progress”, maar lawaai beperken, focus bevorderen en bewegen stimuleren, spelen in ieder geval een belangrijke rol op weg naar het eindresultaat.

Staan is beter

Het is algemeen bekend: staan is beter dan zitten. Te veel zitten – mensen met een kantoorbaan doen dat al gauw zo’n 8 uur per dag – kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Zitten vergroot het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Bij Prato beginnen we de werkdag met een stand-up meeting om de stand van zaken door te spreken, maar daarmee komen we nog lang niet aan genoeg beweging. Op onze nieuwe benedenverdieping staan twee in hoogte verstelbare bureaus. Hiermee geven we collega’s die staand willen werken de mogelijkheid en willen we kijken of het aanslaat. Na de verhuis stuurden we nog een enquête waaruit bleek dat een aantal Pratorians wel warm loopt voor staand werken. Dus we gaan zeker nog extra sta bureaus installeren.

Betere akoestiek in de vergaderruimtes

Belangrijkste en opvallendste verbetering tot nu toe is de transformatie van drie vergaderruimtes op de bovenverdieping. De “gepimpte” vergaderzalen kregen wandpanelen om de akoestiek te verbeteren. De panelen zorgen voor minder nagalm, wat het comfort voor de mensen in de vergaderzaal vergroot. Het geluid klinkt aangenamer en wordt beter waargenomen. De goede akoestiek maakt het inbellen voor telewerkers ook een stuk plezieriger. Zij kunnen nu perfect volgen en aan het gesprek deelnemen.

   Blog: vergaderzalen - staruimte   Blog: vergaderzalen - brainstormruimte  Blog: vergaderzalen - klassieker

De staruimte

Eén vergaderruimte is nu geschikt voor staand vergaderen. Behalve meer beweging, heeft staand vergaderen nóg een voordeel: het zorgt ervoor dat we vaart willen maken. Als we staan, dwalen we minder af en nemen we sneller besluiten dan als we zitten. Kortom, staand vergaderen verkort je meeting en verlengt je leven. Wie staand vergaderen nog niet actief genoeg vindt, kan in deze meeting room plaatsnemen op een hometrainer. Zo kom je gemakkelijk aan extra beweging, ook op regenachtige dagen die de middagwandeling in het water doen vallen.

De brainstormruimte

Voor het bevorderen van de creativiteit, maakten we van één van onze meeting rooms een brainstormruimte. Kleurrijke zetels en poefs zorgen voor gezelligheid. Hier zijn slechts twee kleine laptoptafels beschikbaar. Daardoor is er minder afleiding en minder mogelijkheid om je achter een tafel of een scherm te verschuilen. Onopvallend je telefoon checken, is er dan ook niet meer bij.

De klassieker

Toch heeft de derde vergaderruimte die we onder handen namen nog steeds een traditionele, zakelijke inrichting met een lange tafel waar stoelen omheen staan. Niet iedere vergadering is geschikt om staand of in een zetel te doen. Voor sommige onderwerpen moet je nu eenmaal letterlijk rond de tafel, omdat ze niet snel afgehandeld kunnen worden. En té lang staan, werkt averechts, want na verloop van tijd worden je benen moe.

Stappen zetten

Natuurlijk doen we nog veel meer grote en kleine dingen om ervoor te zorgen dat Pratorians gezond en gefocust bezig zijn, zo voorzien we wekelijks vers fruit en gebruiken we het Focus First gadget waarmee we aangeven dat we even niet gestoord willen worden. Iedereen kan ook zelf (letterlijk) de nodige stappen zetten, bijvoorbeeld door in de pauze naar te buiten gaan voor een wandeling of door de auto wat verder weg parkeren. Wie lekker in z’n vel zit, levert beter werk af én gaat fris en monter weer naar huis.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.