Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Mobiliteitsbudget en mobiliteitsvergoeding: Stand van zaken

By 28 september 2018april 1st, 2019No Comments

Het mobiliteitsbudget zou op 1 oktober 2018 in werking treden en een aanvulling zijn op de “cash-for-car” regeling, ook wel genoemd de mobiliteitsvergoeding. Het wetsontwerp werd op 26 juli 2018 goedgekeurd in de Ministerraad maar tot op heden is er geen definitief wetgevend kader. Het is momenteel niet duidelijk wanneer deze maatregel in werking zal treden.

De mobiliteitsvergoeding is in werking getreden op 1 januari 2018. Het initiatief voor het invoeren van het mobiliteitsbudget ligt bij de werkgever. Momenteel ligt er een wetsontwerp op tafel dat wijzigingen voorziet aan de huidige regeling.

Dit wetsontwerp zal de regeling toegankelijker maken op volgende vlakken:

    • de maatregel zal ook toegankelijk worden voor werknemers die in aanmerking komen voor een bedrijfswagen maar niet effectief over een bedrijfswagen beschikken;
    • het bedrag van de mobiliteitsvergoeding zal afhankelijk worden van functiewijzigingen en de loopbaan en niet langer een vast gegeven zijn;
    • onder beperkte voorwaarden kan de mobiliteitsvergoeding gecombineerd worden met andere vergoedingen voor het woon-werkverkeer;
    • een eigen bijdragen van de werknemer voor de bedrijfswagen mag afgetrokken worden van het berekende belastbaar voordeel in het kader van de mobiliteitsvergoeding.

We hebben de beide regelingen voor u samengevat in een schematisch overzicht.  Zodra de nieuwe regelingen definitief zijn, passen we dit natuurlijk aan.

 

Bron: Wetsvoorstel tot invoering van een mobiliteitsbudget; Persmededeling d.d. 27 juli 2018 www.krispeeters.be , Wetsontwerp tot wijziging van de mobiliteitsvergoeding ingevoegd bij de wet van 30 maart 2018. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.