Tijdens het overlegcomité van 23/04/2021 werd de dienstenchequesector besproken. Op voorstel van minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne werden er enkele bijkomende maatregelen genomen aangezien de blootstelling aan het coronavirus in deze sector zeer groot is.
Deze werknemers moeten zich in de privéwoningen van klanten begeven door de aard van hun job. Ze zien vaak meerdere cliënten op een dag. Bovendien lopen ze het risico om verschillende mensen te kruisen, nu telewerken verplicht is en ook les op afstand wordt gegeven.
Mondmaskers en handgel
De werkgever is ertoe gehouden om te voorzien in:
- hetzij per week te voorzien in wegwerpmondmaskers waarvan het aantal minstens gelijk is aan het aantal werkplaatsen waar de werknemer gedurende één dag tewerkgesteld wordt, verhoogd met het aantal extra wegwerpmondmaskers per prestatie van meer dan 4 uur op dezelfde werkplaats;
- hetzij een set herbruikbare mondmaskers, waarvan het aantal minstens gelijk is aan het aantal werkplaatsen waar de werknemer per week werkzaam is, verhoogd met het aantal extra herbruikbare mondmaskers per prestatie van meer dan 4 uur op dezelfde werkplaats. Hierbij geldt dat herbruikbare mondmaskers minstens om de 15 weken vernieuwd worden of op verzoek van de werknemer, in geval van slijtage of verslechtering.
Daarnaast moet de werkgever voorzien in desinfecterende gel of een gelijkaardig product om de handen te kunnen ontsmetten voor, tijdens en na de verschillende prestaties.
Verlaten werkplek
Daarnaast werd er ook voorzien dat een werknemer die niet in veilige omstandigheden het werk kan aanvatten of verderzetten omdat de preventiemaatregelen (cf. KB 28/10/2020) niet worden toegepast de werkgever hiervan in kennis moet stellen en heeft de werknemer het recht om zijn prestaties op te schorten zolang de situatie aanhoudt.
Indien de situatie op korte termijn niet opgelost kan worden, heeft de werknemer, met het akkoord van zijn werkgever, het recht om de arbeidsplaats te verlaten. De werknemer heeft in elk geval het recht om de werkplaats te verlaten indien de situatie langer dan de helft van de voorziene prestatietijd duurt.
Sancties
Inbreuken op deze bepalingen kunnen gestraft worden met een sanctie van niveau 2 worden (te vermenigvuldigen met het aantal betrokken werknemers).
Inwerkingtreding?
Bovenstaande maatregelen waren voorzien tot 30/06/2021 en treden in werking op het moment van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Op het Overlegcomité van 18/06/2021 werd aangekondigd dat de maatregelen in de dienstenchequesector tot 30 september 2021 verlengd zouden worden.
De wet van 4 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (1) werd op 13 juli 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Bijgevolg zijn bovenvermelde bepalingen van toepassing van 13/07/2021 t.e.m 30/09/2021. De uitwerkingtredingsdatum kan nog verlengd worden.
Bron: diverse mediaberichten; https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-18-06/; https://news.belgium.be/nl/covid-19-verlenging-van-de-specifieke-veiligheidsmaatregelen-binnen-de-sector-van-de; Wet van 4 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (1), BS 13/07/2021.