Sociaal-Juridisch

Neutralisering uren in het 3e kwartaal 2021 voor het studentencontingent – alle sectoren?

By 21 juni 2021juni 23rd, 2021No Comments

Op de ministerraad van 21/05/2021 werden enkele door de overheid aangekondigde ondersteuningsmaatregelen in tweede lezing goedgekeurd.  Het voorontwerp werd aangepast op basis van het advies van de Raad van State.

Het wetsontwerp werd op 9 juni in de bevoegde Kamercommissie goedgekeurd en moet nog door het parlement goedgekeurd worden.

Een van deze maatregelen is de neutralisering van de uren die door studenten gepresteerd worden tijdens het 3e kwartaal 2021 voor het studentencontingent voor alle sectoren. Concreet betekent dit dat de uren die door studenten gepresteerd worden in de periode van 01/07/2021 – 30/09/2021 niet meegeteld zouden worden voor het studentencontingent van max. 475 voordelige uren per jaar. De federale regering wil zo de komende maanden studentenjobs stimuleren.

Dit geldt voor alle studenten ongeacht de sector waarin ze tewerkgesteld worden. Dit wil zeggen dat voor de student die met een studentenovereenkomst kan worden tewerkgesteld, ook indien zijn contingent reeds opgebruikt is in het 1ste of het 2de kwartaal of volledig gereserveerd zou zijn voor voorziene prestaties in het 4de kwartaal, voor al de uren gepresteerd in het 3de kwartaal 2021 toch de solidariteitsbijdrage kan toegepast worden in plaats van de gewone bijdragen.

Dit in tegenstelling tot de huidige neutralisering (2e kwartaal 2021) die beperkt is tot de onderwijssector en de zorgsector.

De gewone aangifteregels voor studenten blijven van toepassing namelijk een tijdige Dimona ‘STU’ en de aangifte van de gepresteerde uren in de DmfA. Een Dimona met aanduiding van uren blijft verplicht, maar ‘reserveren’ om zeker te zijn dat de student nog voldoende uren beschikbaar heeft die in aanmerking komen voor de solidariteitsbijdrage is dus niet nodig voor het 3de kwartaal 2021 aangezien alle in het 3de kwartaal gepresteerde uren door een student in aanmerking komen voor de solidariteitsbijdrage.

De onlineteller waarbij het resterende aantal uren in het contingent kan worden geconsulteerd, zal eerstdaags worden aangepast.

Daarnaast zou er opnieuw gekeken moeten worden of er maatregelen genomen worden voor het recht op kinderbijslag en het fiscaal ten laste blijven van de ouders.

 

Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van de publicatie in het Belgisch Staatsblad.  

 

Bron: https://www.premier.be/nl/steunpakket-van-835-miljoen-euro-voor-horeca-en-zwaarst-getroffen-sectoren; https://news.belgium.be/nl/covid-19-tijdelijke-ondersteuningsmaatregelen-tweede-lezing-0; RSZ Instructies 2021/2 – tussentijdse instructies 21/06/2021. 

 

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.