Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuwe calculator voor de werkuitkeringen op de website van de FOREM

By 30 april 2021mei 4th, 2021No Comments

Gelet op de regionalisering van het doelgroepenbeleid werden er in 2017 een aantal werkuitkeringen in het leven geroepen in het Waalse gewest (m.u.z. van de Duitstalige gemeenten):

  • Recht op werkuitkeringen voor laag- of middengeschoolde werkzoekenden ‘jonger dan 25 jaar’;
  • Recht op werkuitkeringen voor werkzoekenden die minstens 12 maanden werkloos zijn (onafhankelijk van de leeftijd);
  • Recht op werkuitkeringen voor jongeren -25 jaar om via een voltijdse arbeidsovereenkomst van minimaal 12 maanden, ‘contract d’insertion’, een eerste beroepservaring op te doen.

Er werd daarbij gekozen voor de activering van een werkuitkering op basis van de woonplaats van de werknemer in het Franstalig taalgebied. De werkuitkering kan dus ook toegekend worden aan een werknemer die werkt in het Vlaams Gewest of Brussels Hoofdstedelijk Gewest en woont in het Waalse gewest (m.u.z. van de Duitstalige gemeenten).

In dit kader werd er een online databank (Calculateur pour les impulsions) geïntroduceerd op de website van de FOREM. De papieren kaarten werden bijgevolg vervangen door de mogelijkheid van een online check van de voorwaarden door de kandidaat-werknemer en de werkgever op de website van de FOREM. Concreet kan er nagegaan worden of de kandidaat-werknemer op een bepaald moment voldoet aan de voorwaarden voor de werkuitkering. Het resultaat van de online check kan ook afgeprint worden.

Voorbeeld:

Opgelet: op de dag voor de indiensttreding dient de kandidaat-werknemer nog steeds te voldoen aan de voorwaarden. De werkgever dient de voorwaarden dus te controleren op de dag voor de indiensttreding.

Voor de online check was het vereist om volgende velden in te vullen:

  • naam en voornaam werkzoekende
  • geboortedatum
  • geboorteplaats 
  • datum van verificatie

De nieuwe E-id bevat echter niet langer visueel de gegevens van de geboorteplaats.

De Forem heeft bijgevolg de calculator aangepast zodat het niet langer noodzakelijk is om de geboorteplaats in te vullen. Daarnaast werd de calculator ook verplaatst naar de beveiligde zone (Connexion).

Het is voortaan noodzakelijk om een login aan te maken op de website van de FOREM om de calculator te kunnen gebruiken.  Het aanmaken van een login kan via het contactformulier op de website van de FOREM (objet de la demande – utiliser des services en ligne). De hoofdtoegangsbeheerder kan vervolgens bijkomende logins aanmaken voor de onderneming.

Voor de online check is het voortaan enkel nog vereist om de volgende velden in te vullen:

  • naam en voornaam werkzoekende
  • geboortedatum
  • datum van verificatie

 

Bron: www.leforem.be. 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.