Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuwe regels Vlaams opleidingskrediet vanaf 01/09/2019

By 29 augustus 2019augustus 30th, 2019No Comments

Werknemers van ondernemingen in het Vlaamse Gewest die hun loopbaan onderbreken om een opleiding te volgen (tijdskrediet motief opleiding) kunnen onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie opleidingskrediet ontvangen. Dit is een aanvullende uitkering bovenop de onderbrekingsuitkering van de RVA.

De regels van het Vlaams opleidingskrediet voor de privésector en social profit sector worden hervormd vanaf 01/09/2019. De regels worden afgestemd op de nieuwe regels van het Vlaams opleidingsverlof.

Overgangsmaatregelen

Werknemers die reeds een opleiding volgen die voor 01/09/2019 in aanmerking kwam maar die niet aan de nieuwe voorwaarden voldoet, zullen bij een verlenging van hun dossier onder het oude systeem vallen uiterlijk tot 30/06/2021.

Voorwaarden

 1. Sector-, bedrijfsakkoord of toetredingsakte?

Onder de nieuwe regeling is het niet langer vereist dat er een sector-, bedrijfsakkoord of toetredingsakte voorziet in het opleidingskrediet.

 1. Tewerkstelling in een Vlaamse vestiging

De werknemer moet tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest.

 1. Uitkering RVA

Voor de aanmoedigingspremie is het vereist dat de werknemer een onderbrekingsuitkering van de RVA ontvangt voor de opname van tijdskrediet met motief opleiding.

Het Vlaams opleidingskrediet is niet van toepassing bij de opname van tijdskrediet met zorgmotief of eindeloopbaan. Hiervoor kan men onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de aanmoedigingspremie zorgkrediet. Daarnaast bestaat er ook een specifieke aanmoedigingspremie voor werknemers van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering.

De aanmoedigingspremie opleidingskrediet kan bovendien enkel aangevraagd worden voor dezelfde periode als de periode die door de RVA werd goedgekeurd.

De maximumduur is voortaan dus gekoppeld aan de duur van het tijdskrediet met motief opleiding.

 1. Opleiding

Kort-en middengeschoolden (geen diploma secundair onderwijs of ten hoogste een diploma secundair onderwijs):

 • Het betreft een opleiding die arbeidsmarktgericht is. Concreet betekent dit dat de opleiding in aanmerking komt voor het Vlaams opleidingsverlof (VOV).
 • Bovendien moet het een opleiding zijn die voldoet aan één van de drie volgende voorwaarden:
  • De opleiding is onderwijs-of beroepskwalificerend,
  • De opleiding leidt tot een knelpuntberoep,
  • De opleiding past in een ondernemerschapstraject.

Om na te gaan of een opleiding in aanmerking komt kan u de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives raadplegen.

Of

Hooggeschoolden (diploma hoger onderwijs)

Bedragen vanaf 01/09/2019

Tewerkstellingspercentage in het jaar voor de onderbreking van de loopbaanTewerkstellingspercentage tijdens de onderbreking van de loopbaanBruto maandelijkse premie Netto maandelijkse premie
Min. 75%0%566,62504,29
Min. 75%50%300,14267,12
Min. 50%0%300,14267,12
Tussen 20 – 50%0%168,24149,73
Min. 75% (en bij start onderbreking 100%)80%168,24149,73

Voortaan zal het dus ook mogelijk zijn om Vlaams opleidingskrediet te ontvangen voor 1/5e onderbreking.

Alleenwonenden krijgen 44,32 euro netto boven op de hierboven vermelde bedragen van de aanmoedigingspremie. Men komt in aanmerking als alleenwonende indien men alleen woont ofwel samenwoont met min. 1 kind dat recht geeft op kinderbijslag.

Aanvraag

De aanmoedigingspremie dient per schooljaar schriftelijk aangevraagd te worden per mail/ brief (aanvraagformulier) bij Departement Werk en Sociale Economie. Bij de aanvraag moet een attest van gezinssamenstelling toegevoegd worden.

 

Departement Werk en Sociale Economie
Aanmoedigingspremies

Ellipsgebouw

Koning Albert II laan 35 (bus 20), 1030 Schaarbeek, België

Email: aanmoedigingspremie@vlaanderen.be

Telefoon infolijn: 1700.

 

Bron: Besluit van 5 april 2019 van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2002 houdende hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector, BS 9 augustus 2019; Besluit van 5 april 2019 van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 2002 tot instelling van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse private sociale profitsector, BS 9 augustus 2019.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.