Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuwigheden in PC 144 (landbouw) en PC 145 (tuinbouwbedrijf)

By 31 augustus 2022No Comments

In het paritair comité voor de landbouw en het paritair comité voor het tuinbouwbedrijf zijn er een aantal nieuwigheden/wijzigheden aangekondigd in augustus met betrekking tot de tewerkstelling van de gelegenheidsarbeiders.

In PC 144 voor zover de werknemer uitsluitend wordt tewerkgesteld op de eigen gronden van de werkgever en in PC  145, met uitzondering van de sector inplanting en onderhoud van parken en tuinen, mogen immers een x-aantal dagen per kalenderjaar, afhankelijk van de sector gelegenheidswerknemers tewerkgesteld worden.

Feestdagenvergoeding gelegenheidswerknemers

Wanneer deze gelegenheidswerknemers op feestdagen prestaties leveren, dan hebben deze werknemers vanaf 1/5/2022 recht op een feestdagenvergoeding, gelijk aan het aantal op de feestdag gepresteerde uren vermenigvuldigd met het uurloon. Aldus wordt het werken op een feestdag voortaan aan 200 % vergoed.

Afschaffing betalen met cash loon

Vanaf 1 september aanstaande mogen werkgevers de gelegenheidswerknemers niet meer betalen via cash loon. De betaling dient vanaf dan dus te gebeuren via een bankoverschrijving.

De betreffende sectoren voorzien wel nog in een overgangsregeling voor de maand september 2022. Een gedeeltelijke cash-betaling is dan nog mogelijk. Wanneer de gelegenheidswerknemers de volledige maand tewerkgesteld zijn, mogen de werkgevers maximaal 150,00 € van het nettoloon in cash geld uitbetalen. Het overige gedeelte moet via een bankoverschrijding plaatsvinden. Bij een onvolledige maand van tewerkstelling moet het bedrag van 150,00 € netto pro rata aangepast worden.

Bron : CAO van 14 juli 2022 binnen PC 144 en 145 tot invoering van de gedeeltelijke uitbetaling in cash van het loon voor seizoen- en gelegenheidswerk.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.