Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Oekraïense onderdanen: vrijstelling van de beroepskaart voor de uitoefening van een zelfstandige beroepsactiviteit

By 18 juli 2022No Comments

Op 15/07/2022 heeft de ministerraad een ontwerp van KB goedgekeurd tot wijziging van de regeling i.v.m. de vrijstelling van bepaalde categorieën van vreemdelingen van de verplichting houder te zijn van een beroepskaart voor de uitoefening van een zelfstandige beroepsactiviteit.

Een Europese Richtlijn voorziet in een specifiek tijdelijk beschermingsregime  in geval van massale toestroom van ontheemden. Hierin wordt bepaald dat lidstaten personen die tijdelijke bescherming genieten toestaan om, voor een periode die niet langer is dan die van hun tijdelijke bescherming, werkzaam te zijn in loondienst of als zelfstandige, met inachtneming van de beroepsregels.

Voor de tewerkstelling als werknemer wordt dit mogelijk gemaakt via de afgifte van een elektronische vreemdelingenkaart A aan Oekraïense onderdanen die tijdelijke bescherming genieten. Echter voor een tewerkstelling als zelfstandige zou er bij de gewesten een beroepskaart aangevraagd moeten worden volgens de normale procedure. De bedoeling van het ontwerp KB is dus om deze Oekraïense onderdanen ook vrij te stellen van de beroepskaart.

 

Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten.  De regeling kan dus nog wijzigen en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 februari 2003 tot vrijstelling van bepaalde categorieën van vreemdelingen van de verplichting houder te zijn van een beroepskaart voor de uitoefening van een zelfstandige beroepsactiviteit; Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten.  De regeling kan dus nog wijzigen en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

 

Bron: https://news.belgium.be/nl/oekraiense-onderdanen-vrijstelling-van-de-beroepskaart-voor-de-uitoefening-van-een-zelfstandige.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.