Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Officieel einde van papieren ecoheques in zicht?

By 22 oktober 2021No Comments

De NAR heeft wel al meermaals advies uitgebracht in verband met de uitfasering van de papieren ecocheques.

Zo werd bijvoorbeeld in advies nr. 2.172 van de NAR de aanbeveling opgenomen voor de veralgemening van elektronische ecocheques. Er werd daarbij een tijdskader voorgesteld waarbij de laatste papieren ecocheques uitgegeven zouden worden op 31/12/2020 met een geldigheidsduur van 2 jaar zodat het systeem van de papieren cheques ten einde zou zijn op 1 januari 2023.  Hiervoor was het wel vereist dat er een KB tot vaststelling van de uiterste geldigheidsdatum van de papieren ecocheques uiterlijk vóór eind 2020 zou worden goedgekeurd en gepubliceerd. Dit KB is er echter niet gekomen.

Op basis van de huidige reglementering kunnen ecocheques dus nog steeds zowel op papier als elektronisch afgeleverd worden (cf. art. 19 quater RSZ KB).

In de praktijk hebben de uitgiftebedrijven zelf reeds de overstap gemaakt naar elektronische ecocheques en bieden zij geen papieren ecocheques meer aan (ook al zijn papieren ecocheques wettelijk gezien mogelijk).

Op de ministerraad van 21/10/2021 werd er een ontwerp van KB goedgekeurd m.b.t. de digitalisering van de ecocheques. Vanaf 1 januari 2022 zouden ecocheques enkel nog elektronisch toegekend kunnen worden.  De papieren ecocheques die nog tot 31 december 2021 werden uitgegeven, zouden wel geldig blijven tot 31 december 2023. Daarna verdwijnen de papieren ecocheques definitief.

Om dit mogelijk te maken wijzigt het KB hiervoor:

  • artikel 19quater RSZ KB;
  • het KB van 12 oktober 2010 tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en erkenningsprocedure voor uitgevers van maaltijd-, eco- of consumptiecheques in een elektronische vorm, tot uitvoering van artikelen 183 tot 185 van de wet van 30 december 2009 houdende diverse bepalingen.

Het ontwerp werd ter advies overgemaakt aan de Raad van State.

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.