Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Omschakeling naar zomeruur op zondag 28 maart

By 30 maart 2021No Comments

Op zondag 28 maart 2020 wordt de klok van 2 uur doorgedraaid naar 3 uur.  De klok wordt dus 1 uur vooruit gedraaid.

Deze omschakeling heeft gevolgen voor uw werknemers die gedurende deze nacht in de nachtdienst werken en een uur meer zullen presteren.

CAO nr. 30 bepaalt hoe de bezoldiging van deze werknemers moet berekend moet worden.

Wat bepaalt CAO nr. 30?

Bij voorkeur werkt de ploeg die tijdens de overgang naar het zomeruur zal werken, eveneens tijdens de overgang naar het winteruur. In dat geval wordt voor beide nachten het loon voor 8 uren betaald.

De werknemer die bij de omschakeling naar het winteruur ook in de nachtploeg werkte, ontving hiervoor het loon voor 8 u, ook al presteerde hij er 9. Bij de omschakeling naar het zomeruur zal de werkgever aan deze werknemer ook het loon voor 8 arbeidsuren betalen, hoewel de werknemer dan slecht 7u voor moet werken.

Wanneer het niet mogelijk is dezelfde ploeg tijdens beide nachten te laten werken, moet het loon als volgt berekend worden:

  • de werknemers die door de overgang naar het zomeruur slechts 7 u werken, ontvangen toch een loon voor 8u;
  • de werknemers die door de overgang naar het winteruur 9u presteren, ontvangen een loon voor 9u prestaties.
gewerkt tijdens zomeruur én winteruurenkel gewerkt tijdens zomeruurenkel gewerkt tijdens winteruur
in beide nachten loon voor 8 urenloon voor 8 urenloon voor 9 uren

 

Definitieve omschakeling?

In de media verschenen al meermaals berichten over een definitieve omschakeling naar de zomertijd. De Europese Unie heeft hierover ook een openbare raadpleging georganiseerd in het kader van een onderzoek om na te gaan of de huidige regeling herzien moet worden.

Oorspronkelijk werd er voorzien in een definitieve omschakeling in 2019, maar dit werd uitgesteld met 2 jaar. In principe zou dus vanaf 2021 de zomertijd van toepassing zijn. Echter lidstaten die de wintertijd wensen te behouden kunnen dit ook nog beslissen. In ons land moet de federale regering nog een beslissing nemen of we permanent op winter- of op zomertijd overgaan.

 

Bron: NAR-CAO nr. 30 van 28/3/77 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.