Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Ook strijkwinkels mogen de deuren terug openen voor hun klanten

By 28 mei 2020No Comments

De strijkwinkels waren net als alle andere niet-essentiële winkels verplicht hun deuren te sluiten voor het publiek. Wij verwijzen hiervoor naar ons artikel ‘verplichte sluiting strijkwinkels – voorlopig nog t.e.m. 10 mei’.

Heropening op 11 mei- naleving veiligheidsmaatregelen

Zoals alle winkels (buiten de contactberoepen weliswaar) mochten de strijkwinkels de deuren ook heropenen op 11 mei 2020. De veiligheidsmaatregelen, en in het bijzonder de social distancing dient ook hier nageleefd te worden.

Elke winkel zal zelf intern moeten nagaan hoe ze de regels zoals opgenomen in de generieke gids kunnen naleven en welke maatregelen er genomen moeten worden. Er moet alleszins altijd 1.5 meter afstand gerespecteerd worden, ook tussen de klanten.

Maatregelen in het strijkatelier – Vlaanderen 

Ook tussen de huishoudhulpen werkzaam in het strijkatelier moet 1.5 meter afstand in acht genomen worden. Indien dit niet mogelijk is, dan moet er gekeken worden om minder werknemers gelijktijdig te laten werken. Eventueel kan er ook geopteerd worden om (plexi-) schermen tussen de werknemers te plaatsen, of om het werk te verspreiden in de tijd.

Regelmatig de handen wassen en het ontsmetten van het werkmateriaal zijn ook vereist.

Aangezien het voorbereiden en ontsmetten van het materiaal toch extra werk vergt, is vanuit Vlaanderen en Wallonië beslist dat deze extra maatregelen mogen opgenomen worden in ‘activiteiten die behoren tot het strijken’ in de gewerkte tijd, en dus het puntenforfait hiervan aanpassen.

De forfaits toegepast binnen het bedrijf moeten wel altijd overeenstemmen met de gepresteerde tijd, en dit binnen redelijke termijnen.

 

Bron: website Vlaanderen ‘maatregelen dienstenchequesector tegen de verspreiding van het coronavirus

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.