
Apache Superset is een intuïtieve interface om gemakkelijk grote datasets te visualiseren en (complexe) dashboards te bouwen. Met Apache Superset is het eenvoudig data uit verschillende databases te combineren. We kenden de tool al, maar hadden ons nog niet in alle mogelijkheden verdiept. Een Discovery Day was het perfecte moment om dat eens te doen.
In de huidige situatie moeten we in verschillende tools en op verschillende platformen en websites kijken om onze softwareprestaties te zien. Het ene stuk kunnen we zien in Azure, het andere stuk in Kibana, RabbitMQ of PostgreSQL. Om al die gegevens bij elkaar te brengen, bouwde een team van vier Pratorians tijdens de Discovery Day een metrics collector om vervolgens alle metrics op dezelfde manier in een database te plaatsen.
Proactief
In verschillende grafieken is vervolgens direct zichtbaar waar de pieken in een bepaalde tijdsperiode zaten. Bijvoorbeeld een piek in het geheugengebruik of in het aantal actieve connecties. Chris: “Door die pieken te onderzoeken, komen we te weten wat er op dat moment mis was. Op basis daarvan kunnen we ook trends spotten.” Een groot voordeel van Superset is de mogelijkheid om alerts toe te voegen als bepaalde treshholds worden overschreden. Bijvoorbeeld dat we een mailtje krijgen als meer dan 50 procent van het geheugen wordt gebruikt, of als een connectie heeft gefaald. “Door die waarschuwingen kunnen we proactiever optreden”, legt Erwin uit. “We kunnen ingrijpen als we bijvoorbeeld zien dat het langer duurt om een loonberekening te maken, nog voordat de klant er iets van ondervindt.”
Interessant en leerzaam
Het Discovery Day team is het unaniem eens over het feit dat het interessant en leerzaam was om alle data te verzamelen op één plek en zo gemakkelijk te zien hoe onze software presteert. “We hebben veel kennis opgedaan”, vertelt Stijn. “De codes schrijven om de data uit de verschillende platformen te halen om ze in de metrics tabel te steken, was het meeste werk. Daar waren we binnen één Discovery Day voor ongeveer 90% mee klaar. Vervolgens maakte Superset de visualisatie heel eenvoudig.” Het plan is om de resterende 10% werk nog uit te voeren dat nodig is om met de juiste code alle metrics in de database te krijgen. Daar is geen hele Discovery Day meer voor nodig. Benjamin: “We zien voldoende voordelen, dus in de nabije toekomst gaan we Apache Superset zeker gebruiken voor het inzichtelijk maken van onze operationele metrics.”
Benieuwd naar de andere topics waarmee onze Pratorians al geëxperimenteerd hebben tijdens een Discovery Day? Ontdek het hier. Een keer mee meeluisteren naar onze bevindingen en direct vragen stellen aan Pratorians? Word dan snel lid van de Meetup-groep en kom zo te weten wanneer de volgende Discovery Day zal doorgaan!