Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Opnieuw verlenging vaccinatieverlof!

By 26 december 2022No Comments

In het kader van de vaccinatie tegen het coronavirus werd er een regeling van klein verlet ingevoerd voor werknemers om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

De invoering van dit vaccinatieverlof had tot doel werknemers, onder bepaalde voorwaarden, het recht te geven op een bezoldigde afwezigheid gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie. Daarnaast werd er ook voorzien in een uitbreiding van het recht op klein verlet voor werknemers die hun minderjarige kinderen of personen met een handicap of onder voogdij naar een vaccinatieplaats.

Van 1 oktober 2022 t.e.m. 31 december 2022 hadden werknemers opnieuw het recht om, met behoud van hun normaal loon, afwezig te zijn van het werk om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ondertussen werd aangekondigd dat het vaccinatieverlof verlengd wordt voor de periode van 1 januari 2023 t.e.m. 31 maart 2023:

  • Het recht op een bezoldigde afwezigheid gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie;
  • Het recht op een bezoldigde afwezigheid oor de de tijd die nodig is voor situaties waarin werknemers  hun minderjarige kinderen of personen met een handicap of onder voogdij naar een vaccinatieplaats begeleiden.

Om gerechtigd te zijn op het loon moet de werknemer de werkgever vooraf verwittigen en een bewijs kunnen voorleggen op verzoek van de werkgever.

De werkgever mag de informatie die hij aldus verkrijgt enkel gebruiken met het oog op de organisatie van het werk en het verzorgen van een correcte loonadministratie.
Het is de werkgever niet toegestaan om onder welke vorm dan ook een kopie van de afspraakbevestiging te nemen of de informatie die ze bevat manueel over te schrijven, met uitzondering van het tijdstip van de afspraak. Het is de werkgever enkel toegestaan om de afwezigheid van de werknemer te registreren als klein verlet. Het is de werkgever niet toegestaan om de reden
van het klein verlet te registreren en/of te registreren dat de werknemer gezondheidsproblemen heeft.

 

Bron: Ministerraad van 16 december 2022 ‘Verlenging van het recht op klein verlet voor werknemers in het kader van de vaccinatie tegen COVID-19’.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.