Skip to main content
Life@Prato

Over waarden, bedrijfscultuur en hard werken

By 6 februari 2018maart 15th, 2019No Comments
Growing Smart Together

Midden 2016. In volle fusie startten we onze zoektocht naar waarden die aansluiten bij Prato 2.0. Anderhalf jaar later staan – of liever hangen – ze er. Meer nog, ‘Growing Smart Together’ is intussen een deel van Prato geworden. Noem het gerust onze bedrijfscultuur.

Onze collega’s creëren growing-smart-together-gewijs de verschillende waarden. We houden ze elke dag opnieuw in stand. Dat vraagt aandacht. Veel aandacht. En ook veel herhaling én inzet. Van alle collega’s.

Bottom up

Een nieuw-samengesteld-bedrijf vraagt nieuw-samengestelde-waarden. Daarover was de werkgroep die de fusie voorbereidde het al snel eens. En al even vlug werd er gezegd ‘dat is iets voor HR, toch?’. Ok dan…maar hoe begin je daaraan? Bottom up, sowieso (en gelukkig met de hulp van heel wat collega’s). We moedigden alle teams aan om input te leveren over belangrijke waarden. De resultaten waren zo uiteenlopend dat de oefening nog niet rond was. Met een denktank gingen we verder aan de slag. We wilden wegblijven van clichés. Klassiekers als ‘respect’ zwierden we overboord. En toch moest het simpel blijven. Na een rits voorstellen én tegenvoorstellen landden we eind december 2016 bij ‘Growing Smart Together’. De nieuwe waarden kregen al snel een plekje aan de muur. Maar er was meer nodig.

Verbeeldingskracht

‘Hoe laten we die cultuur nu tot leven komen?’ De missie voor 2017 was een feit. Voor het plan van aanpak zochten we niet té ver. Bottom up was ook nu de filosofie. Elke medewerker telt immers mee. Tijdens een brainstorm begin januari blikten de medewerkers vooruit. De hamvraag? ‘Welke grote of kleine acties heeft Prato gedaan om ervoor te zorgen dat de nieuwe waarden meer zijn dan letters aan de muur?’ De verbeeldingskracht deed zijn werk. Collega Wouter vatte alle ideeën samen in een geweldige mindmap. Postkaarten en posters herinneren ons dagelijks aan de ideeën. Nog belangrijker: we boekten succes, want heel wat zaken zijn intussen omgezet in de praktijk. De eerste potluck was een schot in de roos. De date jar op vrijdag, waarbij 4 random gekozen collega’s elkaar beter leren kennen met behulp van een vragenpot, is intussen een vaste waarde. En twee collega’s trakteerden ons op een growth talk – geïnspireerd op de bekende TED-talks – waarin ze hun visie op persoonlijke groei met ons deelden.

Geen einddoel

Checkbox afvinken? Natuurlijk niet, er is ook geen einddoel. Enkele weken geleden brainstormden we opnieuw om terug te blikken hoe ‘smart we together gegrowd’ zijn. Het was leuk om vast te stellen dat de cultuur die we samen bepaald hebben écht begint te leven bij alle collega’s. Nuchter als we zijn, moeten we ook toegeven dat er nog heel veel punten zijn waaraan we kunnen sleutelen. Onze goede voornemens voor 2018 krijgen dan ook vorm.

Work-in-progress dus. Bedrijfscultuur, waarden en normen zijn zoals een relatie, het is werken, hard werken. Elke dag opnieuw. Met vallen en opstaan. Blij zijn met wat al is. Meer doen van dingen die werken en loslaten wat niet goed gaat. Nieuwe initiatieven toejuichen en proberen. En vooral … Growing Smart Together.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.