Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overbruggingsrecht bij gedwongen onderbreking

By 28 december 2021februari 28th, 2022No Comments

Het crisis-overbruggingsrecht bij gedwongen onderbreking kon een tijdje niet meer toegepast worden aangezien er geen sectoren meer verplicht gesloten werden. Met de nieuwe coronamaatregelen is hier echter verandering in gekomen. Daarom werd het overbruggingsrecht bij gedwongen onderbreking ook opnieuw ‘geactiveerd’ en weliswaar vanaf oktober 2021 tot en met maart 2022.

Voorwaarden

 • Je zelfstandige activiteit moet verplicht gesloten worden omwille van maatregelen opgelegd door de overheid (federaal, regionaal, provinciaal of gemeentelijk) om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Als je activiteiten niet rechtstreeks beoogd worden maar hoofdzakelijk afhankelijk zijn van een rechtstreeks beoogde zelfstandige, dan kom je niet in aanmerking voor dit overbruggingsrecht.
 • De zelfstandige activiteit moet volledig onderbroken worden. Wanneer een gedeelte van de activiteiten verdergezet worden, kom je niet in aanmerking, ook niet als die verderzetting gebeurt onder de vorm van take-away of click and collect.

Er is geen minimumduur vereist.

In de praktijk werden volgende sectoren gedwongen gesloten in oktober 2021. De maatregel kan dus concreet worden toegepast door de volgende sectoren vanaf volgende data:

 • Discotheken en dancings: vanaf 27 november 2021
 • Binnenspeeltuinen: vanaf december 2021
 • Organisatoren van grote evenementen die hun evenementen annuleren omwille van het feit dat er slechts 200 personen tegelijk aanwezig mogen zijn: vanaf december 2021

Voorwaarden uitkering

De zelfstandige moet sociale bijdragen verschuldigd zijn in België in de kalendermaand van de aanvraag en tevens de voorlopige sociale bijdragen effectief betaald hebben gedurende ten minste 4 van de 16 kwartalen voorafgaand aan het kwartaal dat volgt op het kwartaal van de kalendermaand waarop de aanvraag betrekking heeft.

Volgende zelfstandigen komen in aanmerking voor een volledige uitkering:

 • Zelfstandigen in hoofdberoep (incl. helpers, meewerkende echtgenoten in het maxistatuut);
 • Andere zelfstandigen dan deze in hoofdberoep, die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd zijn, die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep:
 • Zelfstandigen in bijberoep
 • Gepensioneerde zelfstandigen zonder pensioen of enkel met het onvoorwaardelijk pensioen die voorlopige sociale bijdragen verschuldigd is die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdrage van de zelfstandigen in hoofdberoep
 • Student-zelfstandigen
 • Zelfstandigen in hoofdberoep gelijkgesteld met een bijberoep
 • Andere zelfstandigen die gedeeltelijk sociale bijdragen betalen

Aanvraag en vergoeding

De aanvraag moet ingediend worden bij het sociaal verzekeringsfonds waar de zelfstandige aangesloten is. Wanneer de zelfstandige recht heeft op een volledige vergoeding, dan bedraagt deze maandelijkse uitkering :

November 2021  

onderbreking van minder dan 15 opeenvolgende kalenderdagen per maand

met gezinslast

zonder gezinslast

volledige  uitkering

839,65 €

671,94 €

Halve uitkering

419,83 €

335,97 €

December 2021  

onderbreking van minder dan 15 opeenvolgende kalenderdagen per maand

met gezinslast

zonder gezinslast

volledige  uitkering

3.358,62 €

 2.687,74 €

Halve uitkering

1.679,31 €

1.343,87 €

Bij een onderbreking van minder dan 15 opeenvolgende dagen vanaf december 2021 worden de uitkeringen gehalveerd.

De uitkering kan bekomen worden voor de periode tot en met 30 maart 2022, zolang de voorwaarden vervuld zijn.

De aanvraag moet voor de maanden november en december 2021 uiterlijk op 30 juni 2022 zijn ingediend. De aanvraag voor de maanden januari, februari en maart 2022 moet uiterlijk op 30 september 2022 zijn ingediend.

Er is zoals onder het vorige overbruggingsrecht bij gedwongen sluiting ook een cumul mogelijk met een ander vervangingsinkomen.

Bron: KB van 21 januari 2022 tot wijziging van de wet van 23 maart 2020 tot wijziging van de wet van 22 december 2016 houdende invoering van een overbruggingsrecht ten gunste van zelfstandigen en tot invoering van tijdelijke maatregelen in het kader van COVID-19 ten gunste van zelfstandigen, BS 4 februari 2022

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.