Ook de zelfstandigen worden geconfronteerd met quarantaine of situaties waarin de klas, school of kinderopvang gesloten is. Daarom kunnen zij vanaf september 2020 in één van deze gevallen een beroep doen op het overbruggingsrecht ‘gedwongen onderbreking omwille van een gebeurtenis met economische impact’.
Specifieke voorwaarden per situatie:
- Quarantaine
Zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en daardoor hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen daadwerkelijk en volledig moeten onderbreken, kunnen een onderbrekingsuitkering aanvragen.
Er wordt wel enige nuancering aangebracht namelijk dat de zelfstandigen hun activiteit van thuis uit niet kunnen organiseren. Wanneer dit wel het geval is, komen deze zelfstandigen niet in aanmerking voor deze uitkering.
De zelfstandigen zullen de situatie van overmacht moeten aantonen door middel van een quarantaine-attest op zijn eigen naam of op naam van een persoon die op hetzelfde adres staat ingeschreven als de zelfstandige.
Indien de zelfstandigen evenwel bewust een niet-essentiële verplaatsing gemaakt heeft naar een land of een gebied dat zich in een rode zone bevindt op het ogenblik van vertrek, dan zal er geen overbruggingsrecht toegekend worden.
- Klas in quarantaine of sluiting van de school of kinderopvang
Ook de zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig moeten onderbreken omdat zij moeten instaan voor de zorg voor hun kind(eren), doordat de klas in quarantaine is of de school/kinderopvang gesloten is, kan een overbruggingskrediet aanvragen. De kinderen mogen wel niet ouder zijn dan 12 jaar.
Wanneer de kinderen ouder zijn dan 12 jaar, zal de zelfstandige een specifieke en omstandige motivering moeten geven waarom er toch nog moet instaan worden voor de zorg voor het kind.
Ook hier zal de zelfstandige een attest van de school of kinderopvang moeten bijbrengen die de sluiting aankondigt.
In de maand september kan een aanvraag tot een tijdelijke ouderschapsuitkering niet gecumuleerd worden met de uitkering van het overbruggingsrecht.
Algemene voorwaarden
Naast de hierboven vermelde voorwaarden, moet de zelfstandige ook voldoen aan de voorwaarden van het overbruggingsrecht in geval van een gedwongen onderbreking.
De zelfstandigen die niet zouden voldoen aan de voorwaarden van de afwezigheid van een vervangingsinkomen, de verzekeringsplicht gedurende minstens 4 kwartalen en/of de voorwaarde van effectieve bijdragebetaling gedurende minstens 4 kwartalen, kunnen toch een aanvraag doen.
Deze aanvragen zullen in beraad gehouden worden bij het sociaal verzekeringsfonds in afwachting van mogelijke toekomstige wijzigingen van deze voorwaarden.
Aanvraagprocedure
Dit overbruggingsrecht moet worden aangevraagd bij het sociaal verzekeringsfonds, dat een aanvraagformulier ter beschikking stelt.
Voor meer informatie en voor de omvang van de steun kan u hier terecht.
Bron: VLAIO “Overbruggingsrecht voor zelfstandigen (coronavirus)”