Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overbruggingsrecht wegens gedwongen onderbreking: noodweer

By 29 juli 2021No Comments

Zelfstandigen die hun activiteit hebben moeten onderbreken door het noodweer dat heeft plaatsgevonden in de voorbije weken, kunnen een beroep doen op het klassieke overbruggingsrecht ‘gedwongen onderbreking door een natuurramp’.

Als voorwaarde geldt dat de activiteit minstens zeven dagen onderbroken moet zijn.

Per periode van zeven dagen wordt er een bepaalde uitkering toegekend afhankelijk van de fiscale situatie (al dan niet kinderen ten laste) van de zelfstandige.

Om aanspraak te kunnen maken op de uitkering, moet je tijdens het tweede en derde kwartaal van 2021 aangesloten zijn als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot (maxi-statuut).

Let op: de uitkering ‘gedwongen onderbreking natuurramp’ kan binnen dezelfde maand niet worden gecumuleerd met het overbruggingsrecht in het kader van de coronacrisis, namelijk het dubbel crisis-overbruggingsrecht of het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling.

Bron: instructies sociale zekerheid zelfstandige ondernemers. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.