Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overgangsperiode aanpassing variabele uurroosters voorbij

By 28 maart 2018augustus 8th, 2019No Comments

In ons artikel ‘Vereenvoudiging deeltijdse arbeid‘ hebben wij u reeds ingelicht over de wijzigingen ten gevolge van de wet werkbaar en wendbaar werk m.b.t de opname van de variabele uurroosters in het arbeidsreglement.

Bij een deeltijdse tewerkstelling met een variabel werkrooster moet het arbeidsreglement sinds 01.10.2017 verplicht volgende elementen bevatten:

  • het dagelijks tijdvak waarbinnen arbeidsprestaties kunnen worden voorzien;
  • de dagen van de week waarop arbeidsprestaties kunnen worden voorzien;
  • de minimale en maximale dagelijkse arbeidsduur;
   • wanneer ook de deeltijdse arbeidsregeling variabel is, wordt bovendien de minimale en maximale wekelijkse arbeidsduur vermeld;
  • de wijze waarop en de termijn waarbinnen de deeltijdse werknemers in kennis worden gesteld van hun werkroosters;
   • het bericht moet de individuele werkroosters bepalen en is in ieder geval schriftelijk en gedateerd door de werkgever, zijn lasthebbers of aangestelden;
   • het moet ten minste vijf werkdagen vooraf op een betrouwbare, geschikte en toegankelijke wijze ter kennis worden gebracht van de deeltijdse werknemers.

 

Werkgevers die voor 1 oktober 2017 reeds variabele deeltijdse uurroosters hadden ingevoerd in het arbeidsreglement, hadden tot eind maart 2018 de tijd om het arbeidsreglement aan te passen zodat deze in overeenstemming is met de nieuwe regels.

 

Bron: Wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk, BS 15 maart 2017. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.