Op 14 april 2021 heeft het Overlegcomité de coronasituatie opnieuw bekeken.
Hierbij werd vastgesteld dat er nog een grote druk ligt op de afdelingen intensieve zorg, maar dat een aantal kernwaarden gunstig evolueren:
- daling gemiddeld aantal degelijkse COVID-19 besmettingen;
- beginnnende daling van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames;
- reproductiegetal onder de 1.
Bovendien is er een verdere versnelling in de vaccinatiecampagne.
Onderwijs
Na de paasvakantie (19/04/21) worden de lessen hervat volgens het regime van voor de paaspauze, met name:
- Kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’: voltijdse aanwezigheid in de klas;
- Tweede en derde graad middelbaar: 50 procent aanwezigheid in de klas;
- Hoger onderwijs: één dag per week fysieke aanwezigheid op de campus;
- Examens mogen fysiek plaatsvinden.
Bij een gunstige evolutie en na evaluatie door de ministers van Onderwijs kan desgevallend het onderwijs vanaf 03/05/21 opnieuw voltijds in de klas doorgaan.
Reizen
Vanaf 19/04/21 vervalt het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie.
Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.
Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.
Winkels en niet-medische contactberoepen
Er wordt voorzien dat de Paaspauze eindigt op 26/04/21. Concreet zal de buitenbubbel opnieuw uitgebreid worden naar maximaal 10 personen.
Vanaf deze datum vervalt ook de verplichting van het winkelen op afspraak. Het blijft mogelijk om te winkelen met één ander lid van het huishouden of door het duurzaam onderhouden nauw contact. De minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding kunnen worden begeleid door één volwassene
Niet-medische contactberoepen (o.a. kappers en schoonheidsspecialisten) mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.
Daarnaast zullen er ook een dertigtal proef- en pilootprojecten opgestart om onder wetenschappelijke begeleiding vast te stellen hoe de verschillende economische sectoren veilig van start kunnen gaan of de sluitingen ervan in de toekomst voorkomen.
Buitenpakket
Op 08/05/21 zouden zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd zijn, zodat een buitenpakket zou kunnen ingaan.
Activiteiten in georganiseerd verband (vb. sportclub of vereniging) zouden kunnen met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met maximaal 10 binnen.
Verder zouden ook volgende zaken buiten mogelijk worden:
- Restaurants en cafés: terrassen buiten
- Evenementen (incl. recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten tot maximaal 50 personen.
- Pretparken
- Professionele rommel- en brocantemarkten
De avondklok zou worden afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod waarbij men tussen middernacht en 5.00 uur enkel in de openbare ruimte mag met maximaal drie personen of met leden van het eigen huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen).
Knuffelcontact
Vanaf 08/05/21 zou het ook mogelijk worden voor een huishouden om twee personen tegelijk te ontvangen, op voorwaarde dat ook deze personen tot hetzelfde huishouden behoren Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
Bron: https://www.premier.be/nl/overlegcomite-beslist-over-einde-van-de-paaspauze; Ministerieel besluit van 24 april 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS 25/04/2021.