Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 17/09/2021 – regionalisering maatregelen – update

By 1 oktober 2021oktober 4th, 2021No Comments

Op het Overlegcomité van 17/09/2021 werd de epidemiologisch toestand besproken. Gelet de grote verschillen regionale in vaccinatiegraad heeft het Overlegcomité geopteerd voor een gedifferentieerde aanpak.

De nieuwe afspraken vormen een federale sokkel. Dat betekent dat op die plaatsen waar de situatie niet goed is, de regionale overheden kunnen vanaf 1 oktober strengere regels aanhouden.

 1. Mondmasker 

Vanaf 1 oktober komt die algemene mondmaskerplicht in een aantal situaties te vervallen. Met name voor in de horeca en in de winkels.

Het dragen van het mondmasker zal vanaf 01/10/2021 voor personen ouder dan 12 jaar nog verplicht zijn in volgende situaties:

 • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
 • de zorginstellingen;
 • het personeel en de klanten bij de medische (vb. tandarts, huisarts,…) en niet-medische contactberoepen (vb. kappers, schoonheidspecialisten,..);
 • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land.

Regionale overheden kunnen voorzien in strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist, met name Brussel en Wallonië!

Ondertussen is er ook een nieuwe versie van de generieke gids (versie 7) met aangepaste richtlijnen. 

 1. Cafés en nachtleven

Vanaf 1/10/2021 is dansen opnieuw toegelaten in cafés.

Discotheken, dancings en nachtclubs kunnen ook opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.

 1. Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket (volledige vaccinatie, recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat) is volgens het Overlegcomité een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie.

De ministerraad heeft op 26/09/2021 twee ontwerpen van samenwerkingsakkoord (wetgevend en uitvoerend) en een ontwerp van instemmingswet goedgekeurd, betreffende de verwerking van gegevens met betrekking tot het digitaal EU-COVID-certificaat, het Covid Safe Ticket, het PLF en de verwerking van persoonsgegevens van in het buitenland wonende of verblijvende werknemers en zelfstandigen die activiteiten uitvoeren in België.

De deelstaten kunnen op basis van dit samenwerkingsakkoord op limitatieve wijze voor bepaalde sectoren via een decreet of ordonnantie een reglementaire basis voorzien voor het gebruik van het Covid Safe Ticket:

 • de dancings en discotheken,
 • de restaurant en cafésector, (niet van toepassing voor de terrassen waarvoor de regels die van kracht zijn, blijven gelden)
 • de sport- en fitnesscentra (niet voor buitenevenementen met minder dan 200 personen)
 • de handelsbeurzen en congressen (verplicht vanaf een capaciteit voor 50 personen; maar ook mogelijk om het voor een lagere capaciteit te gebruiken)
 • de inrichtingen die behoren tot de culturele, recreatieve en feestelijke sector (verplicht vanaf een capaciteit voor 50 personen; maar ook mogelijk om het voor een lagere capaciteit te gebruiken)
 • de residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen,
 • evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten,
 • voor de hotels geldt de regel voor de restaurant- en café-activiteiten en voor beurzen en congressen.

In de media zijn er verschillende berichten verschenen dat zowel Brussel en Wallonië zich aan het roeren zijn om hier werk van te maken. Vlaanderen heeft beslist om dit niet te doen (ook niet voor de Vlaamse rand rond Brussel). 

In Wallonië  en Brussel zal er naar alle waarschijnlijkheid vanaf midden oktober een uitgebreide regeling voor de toepassing van het Covid Safe Ticket in bepaalde sectoren van toepassing zijn.

Het gebruik van het Covid Safe ticket zou op basis van het samenwerkingsakkoord bij massa-evenementen, proef-en pilootprojecten behouden blijven, waarbij vanaf 1 oktober burgemeesters en gouverneurs het minimum aantal deelnemers kunnen bijstellen of het Covid Safe ticket verplichten (Vb. Luik). Vanaf die zelfde datum wordt dit uitgebreid met discotheken en dancings en dit vanaf de eerste bezoeker. Vanaf 1 november kan dit enkel na inwerking stelling door deelstaat of na activatie van de pandemiewet.

Het is niet de bedoeling om het COVID Safe Ticket verplicht te maken op de werkplaats. Het gebruik van het COVID Safe Ticket is niet van toepassing verklaard op werknemers, medewerkers, organisatoren, uitbaters of personeel van aangelegenheden en voorzieningen waarvoor het gebruik van het COVID Safe Ticket kan worden ingezet, doch slechts op haar bezoekers.

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg. Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

 1. Reizen

De inreiscontroles werden de afgelopen weken verscherpt en opgedreven. Inmiddels worden alle terugkerende of aankomende reizigers gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF).

Ook de deelstaten en lokale besturen hebben het toezicht op testing, tracing, quarantaine en isolatie voor terugkerende reizigers opgedreven.

 1. Te lage vaccinatiegraad in bepaalde steden en gemeenten

De Brusselse overheden hebben volgende acties ondernomen:

 • Een verhoogde inzet van de call and field agents bij terugkerende reizigers uit landen met een hoge positiviteitsratio;
 • Een verscherpte manuele controle op de PLF, waarbij verdachte PLF systematisch aan de field agents worden doorgegeven voor opvolging;
 • De rechtstreekse toegang van de politie tot de databank PLF, met controles op personen die de testverplichtingen niet nakomen;
 • De uitdrukkelijke vraag aan bedrijven en administraties gevestigd op het Brusselse grondgebied om telewerk als norm te behouden;
 • Een uitgebreider gebruik van het Covid Safe Ticket;
 • De mogelijkheid om zich te laten vaccineren in bedrijven, secundaire scholen, hogescholen en universiteiten;
 • Mobiele vaccinatiepunten (huisartsen, thuisverpleegkundigen, apotheken, stations, enz).
 1. Voorbereiding beëindiging federale fase

In de komende periode zal het einde van de federale fase verder worden voorbereid. Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen en komt uiterlijk midden oktober opnieuw samen.

 

Bron: https://www.premier.be/nl/overlegcomite-bepaalt-federale-sokkel-mondmaskerplicht; https://news.belgium.be/nl/samenwerkingsakkoord-over-de-verwerking-van-gegevens-met-betrekking-tot-het-digitaal-eu-covid. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.