Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 20/05/2022: afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en aanpassing reisregels

By 31 mei 2022No Comments

Tijdens het overlegcomité van 20/05/2022 werd beslist om de coronabarometer, die sinds maart 2022 op code geel stond, te deactiveren. Bijgevolg verdwijnt vanaf maandag 23 mei 2022 de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.

1. Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht is enkel nog van toepassing in de ziekenhuizen, in de medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken.

Het blijft wel aangeraden om het mondmasker te dragen op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden.

2. Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven.

De verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

blijft van toepassing voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern).

3. Crisisbeheer (‘pandemic preparedness’) 

Het comité wil de verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

De minister van Volksgezondheid  zal de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

 

Bron: https://www.premier.be/nl/afschaffing-mondmaskerplicht-openbaar-vervoer-en-reisregels-vanaf-23-mei; KB van 20/05/2022  tot opheffing van het koninklijk besluit van 15 maart 2022 houdende de verplichting tot het dragen van het mondmasker in de treinen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, BS 23 mei 2022; KB van 20/05/2022 houdende de nodige maatregelen inzake de door de Europese Unie gecoördineerde reisbeperkingen ten gevolge van de coronavirus COVID-19 pandemie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 11 maart 2022 houdende de nodige maatregelen inzake de door de Europese Unie gecoördineerde reisbeperkingen ten gevolge van de coronavirus COVID-19 pandemie, BS 23 mei 2022. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.