Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 20/08/2021 – versoepelingen vanaf 01/09/2021

By 30 augustus 2021No Comments

Het Overlegcomité heeft op 20/08/2021 versoepelingen aangekondigd vanaf 01/09/2021. 

Aangezien de vooropgestelde doelstelling van een vaccinatiegraad van 70% van de volwassenen werd gehaald, heeft het Overlegcomité beslist om vanaf 1 september een volgende stap in het Zomerplan te zetten.

Private ruimte en privéfeesten

Geen beperkingen meer voor samenkomsten in huis of in toeristische logies.

Geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften.

Telewerk?

Telewerk wordt niet langer sterk aanbevolen maar werkgevers worden uitgenodigd om telewerk structureel te verankeren.

Voor de tewerkstelling op de arbeidsplaats blijven de preventiemaatregelen van toepassing (cf. Generieke gids).

Gelet op de lagere vaccinatiegraad in een aantal gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist om de versoepelingen vanaf 01/09/2021 op het vlak van telewerk niet toe te passen.

Meer informatie kan u hier terugvinden.

Horeca

  • De beperkingen m.b.t. professionele horeca-activiteiten worden versoepeld, met name de openings-en sluitingsuren, aantal personen per tafel, afstand tussen tafels, terrassen, geluidsniveau, …. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien vervalt.  Opgelet: bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht van toepassing!
  • Vanaf 01/10/2021 zullen discotheken en dancings terug kunnen openen op basis van specifieke protocollen m.b.t. luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte.
  • Vanaf 01/10/2021 is dansen in cafés terug toegelaten.

Opgelet:  De deelstaten kunnen altijd beslissen om deze modaliteiten verstrengd toe te passen.

Gelet op de lagere vaccinatiegraad in een aantal gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist om de versoepelingen vanaf 01/09/2021 op het vlak van horeca niet toe te passen.

Georganiseerde activiteiten

Geen beperkingen meer voor activiteiten in georganiseerd verband, in bijzonder georganiseerd door een club of vereniging.

Erediensten

Geen beperkingen meer op burgerlijke huwelijken, begrafenissen, de individuele en collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging, het individueel of collectief bezoek aan een gebouw voor de eredienst of niet-confessionele morele dienstverlening.
Opgelet: de mondmaskerplicht blijft van toepassing.

Evenementensector 

Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september 2021 gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM.
Vanaf 01/10/2021 wordt deze drempel minstens verhoogd tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Mondmaskerplicht

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen.

Ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen blijft de mondmaskerplicht gelden, zoals bepaald door de bevoegde lokale overheid.

Vanaf 01/09/2021 is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.

Zorgsector

Gezien de cruciale rol van zorgverleners in het bestrijden van COVID-19 en de noodzaak patiënten maximaal te beschermen, vraagt het Overlegcomité te onderzoeken onder welke modaliteiten de verplichting tot volledige vaccinatie kan worden ingevoerd voor alle zorgverleners, met inbegrip van zelfstandigen, zowel in de ambulante sector als in de zorginstellingen.
Bron: https://www.premier.be/nl/overlegcomite-vanaf-1-september-vallen-heel-wat-beperkingen-weg

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.