Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 22/12/21 en 29/12/2021: aanscherping preventieve maatregelen gelet op omikronvariant – update

By 7 januari 2022januari 14th, 2022No Comments

Het Overlegcomité heeft op 22/12 de epidemiologische situatie besproken en stelt vast dat de omikronvariant aan een snelle opmars bezig is. Er wordt daarom gekozen voor een aanpak van voorzichtigheid. Bijgevolg worden de preventieve maatregelen aangescherpt vanaf zondag 26 december 2021.

Belang van boostervaccinatie

Er wordt in eerste instantie gewezen op het belang van vaccinaties als belangrijkste bescherming tegen ernstig ziek worden door het coronavirus.

Beschermingsmaatregelen

 1. Geen versoepelingen

De reeds van kracht zijne regels blijven van toepassing (o.a. mondmaskerplicht (vanaf 6 jaar), de verplichting tot telewerk (met maximum één terugkomdag) en sluiting van de horeca om 23.00 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar)).

 1. Verbod op evenementen en activiteiten binnen

Alle massa-evenementen binnen worden zijn verboden, met inbegrip van kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congresssen die binnen worden georganiseerd.

Ook de binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden gesloten, met uitzondering van:

 • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • Musea
 • Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd
 • Feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen
 • Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.

Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten.

De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen.

Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.

De Raad van State heeft via arrest nr. 252.564 de bovenvermelde sluiting van de culturele sector geschorst. Bijgevolg heeft het overlegcomité op 29/12/2021 beslist om de voorwaarden voor de culturele sector te herstellen die werden vastgelegd op de vergadering van 3 december 2021, met name:

 • enkel zitplaatsen,
 • met mondmasker,
 • gebruik van CST vanaf 50 bezoekers,
 • een maximum 200 bezoekers.

Deze voorwaarden gelden voor bioscopen en de evenementensector.

 1. Strengere regels voor evenementen buiten

Voor evenementen buiten komen er strengere regels om drukte te voorkomen:

 • Verbod op het gebruik van tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers;
 • Maximaal één bezoeker/4 m2 ;
 • Vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.
 1. Sportwedstrijden zonder publiek

De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.

 1. Veilig winkelen

Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.

Volgens de overwegingen van het KB brengt winkelen een grote toestroom van klanten en veel sociale contacten teweeg. In het bijzonder verhoogt de eindejaars- en koopjesperiode het risico op een dergelijke toestroom. Bijgevolg is het nodig om het aantal personen in een winkel te beperken om grote mensenmassa’s en sociale contacten er zo veel mogelijk te vermijden.

 1. Verplicht telewerk

Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week per persoon, met een maximum van 20% tegelijkertijd aanwezige personen in de onderneming. De voorziene uitbreiding naar twee terugkeermomenten per week wordt dus teruggeschroefd.

Volgens de overwegingen van het KB dient het verplicht telethuiswerken de regel te zijn en de aanwezigheid op de werkplek dient te worden beperkt tot één dag per week, wat het mogelijk maakt de contacten tussen mensen in de professionele sfeer te beperken, alsook om het aantal personen in het openbaar vervoer tijdens de spitsuren te verminderen en op die manier toe te laten dat de regels van social distancing kunnen worden nageleefd.

Voor de doeltreffendheid van deze maatregel is het daarnaast noodzakelijk dat contacten ook vermeden worden in het kader van activiteiten zoals teambuildings of niet-publiek toegankelijke bedrijfsevenementen. Gelet op de huidige epidemische situatie en, in het bijzonder, de toename van het aantal besmettingen door de Omikron-variant, vond men het aangewezen deze verplichting te behouden.

 1. Veilig Kerst vieren

Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de Kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan. Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.

 

Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen in de eerste helft van januari.

 

Bron: https://www.premier.be/nl/overlegcomite-verscherpt-preventieve-gezondheidsmaatregelen-tegen-omikronvariant; KB van 23/12/2021 houdende wijziging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken, BS 24 december 2021; https://www.premier.be/nl/beslissingen-overlegcomit%C3%A9-met-betrekking-tot-culturele-sector-bioscopen-en-evenementensector.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.