Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 23/04/21 en 28/04/2021 – heropening terrassen

By 29 april 2021No Comments

Opening terrassen

De heropening van de terrassen voor de horeca is voorzien op 8 mei 2021.

Het Overlegcomité heeft vastgesteld dat aan de twee voorwaarden die werden gesteld om de terrassen te openen is voldaan.

 • De leeftijdsgroep 65+ zal tegen dan een vaccinatiegraad bereiken van meer dan 80 procent;
 • De toestand op intensieve zorg is vandaag beter dan twee weken geleden.

De voorwaarden van de terrasopening werden als volgt vastgelegd:

 • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden)
 • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen
 • Enkel zitplaatsen aan tafel
 • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre aan tafel zitten
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan
 • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen.
 • De openingsuren zijn beperkt van 08u00 tot 22u00

Buitenplan

Ook de andere elemenen van het buitenplan treden op 8 mei in werking:

 • Afschaffing van de avondklok. Tussen middernacht en 5.00 uur ’s ochtends komt er een samenscholingsverbod tot drie personen (of meer indien leden van hetzelfde gezin).
 • Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten zullen buiten kunnen plaatsvinden met maximum 50 personen.I
 • Pretparken, professionele brocante en rommelmarkten zullen opnieuw toegelaten zijn, net als georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen en sportactviteiten zonder publiek.

In de maand juni zouden buitenactiviteiten mogelijk zijn tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen.

Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.

Jeugd- en clubactiviteiten

Vanaf 8 mei zullen activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.

Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen.Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk.

Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni.

Voltijds contactonderwijs in secundair onderwijs

Het Overlegomité heeft ook de beslissing gevalideerd van de ministers van Onderwijs om vanaf 10 mei 2021 over te gaan naar voltijds contactonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Het Overlegcomité benadrukt dat het openhouden van scholen een essentiële doelstelling blijft, gezien dit een wezenlijke bijdrage levert tot het mentaal welzijn van jongeren.

 

Bron: https://www.premier.be/nl/overlegcomit%C3%A9-zet-licht-op-groen-voor-opening-terrassen-op-8-mei; https://www.premier.be/nl/overlegcomite-bepaalt-regels-buitenterrassen.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.