Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité 27/11/2020 – heropening niet-essentiële winkels

By 29 november 2020No Comments

Het Overlegcomité heeft op 27/11/2020 de epidemiologische situatie opnieuw bekeken. Veel versoepelingen zijn er nog niet mogelijk gelet op COVID-alarmniveau 4.

De aangekondigde maatregelen blijven van kracht tot 15 januari 2020. Begin januari zal er een nieuwe evaluatie zijn.

Heropening niet-essentiële winkels

Er werd beslist dat de niet-essentiële winkels hun deuren opnieuw mogen openen onder strikte voorwaarden vanaf 1 december 2020. 

Met name:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Personeel krijgt een passende opleiding.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel.  Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.

Daarnaast gelden er ook voorwaarden met betrekking tot het maximum aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Musea en zwembaden

Daarnaast werd ook beslist dat musea en zwembaden vanaf 1 december 2020 opnieuw mogen openen en dit conform het protocol van hun sector.

Kerstperiode

Er werd daarnaast ook aandacht besteed aan de kerstperiode, behalve voor alleenstaanden blijven de huige regels van toepassing.

Alleenstaanden mogen enkel op 24/12 en 25/12 hun twee nauwe contacten tegelijkertijd ontvangen omwille van het psychosociaal welzijn.

Het verbod op samenscholingen (regel van vier) en de avondklok (24u00 – 5u00) blijven gewoon van toepassing.

Er wordt daarbij voorzien in een algemeen verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk om zo de druk op de ziekenhuizen niet te verhogen met vuurwerkongevallen.

Passenger Locator Form

Er werd aangekondigd dat er strenger gecontroleerd zal worden op het invullen van het Passenger Locator Form en het naleven van de verplichte quarantaine.

 

Bron: www.premier.be; MB van 28 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS 29/11/2020.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.