Op 30/12/2020 heeft het Overlegcomité de resiregels aangescherpt om te vermijden dat reizigers besmettingen zouden invoeren en om de mogelijke verspreiding van de nieuwe variant van COVID-19 tegen te gaan.
Het Overlegcomité heeft immers vastgesteld dat het aantal besmettingen in België momenteel lager ligt dan in andere landen. Bovendien zijn er sterke aanwzijgingen dat een nieuwe variant van COVID-19 die momenteel in het Verenigd Koninkrijk rondgaat, veel besmettelijker is.
Opgelet: Deze verscherpte maatregelen komen bovenop de beslissingen van het Overlegcomité die onder meer voorzagen in een striktere controle van het Passenger Locator Form en sinds 25 december 2020 een negatieve test vereisen van niet-inwoners die ons ons land inreizen.
1. Verplichte quarantaine bij verblijf > 48 uur in een rode zone
Alle verblijven in rode zones worden voortaan beschouwd als hoogrisicocontacten.
Met ingang van 31/12/2020 t.e.m. 15/01/2021 moeten alle reizigers (inwoners en niet-inwoners) die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeren verplicht in quarantaine. Deze quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op de 7e dag van de quarantaine. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten niet getest worden maar moeten wel de quarantaine respecteren.
Er worden enkele beperkte uitzonderingen hierop voorzien:
- Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever (cf. beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 2 december 2020). De quarantaine blijft van kracht in de privésfeer. De FOD WASO heeft een nota ter beschikking gesteld i.v.m. de definitie van een kritische functie in essentiële sectoren.
- Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen).
- Voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven is tot 4 januari 2021 een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd. De werkgever dient hiervoor het Business Travel Abroad-formulier in te vullen. Het BTA-certificaatnummer moet vervolgens aan de werknemer bezorgd worden zodat deze het nummer kan ingeven bij het Passenger Locator Form.
- Zorgverleners: per hoge uitzondering kan werken toegestaan worden indien dit de enige mogelijkheid is om de continuïteit van de zorg/dienst te waarborgen, mits:
o het dragen van adequate beschermingsmiddelen: een mondmasker in textiel voor alle verplaatsingen buitenshuis, dus ook op het werk. Voor zorgverleners moet adequate PBM
gebruikt worden volgens de bestaande procedures (minstens chirurgisch masker, vanaf het betreden van de zorginstelling);
o het naleven van een strikte handhygiëne;
o een actieve opvolging van de lichaamstemperatuur en mogelijke symptomen van COVID19;
o het behoud van een afstand van minstens 1,5 m van collega’s;
o het vermijden van sociale contacten buiten het werk;
o het niet reizen
Tijdelijke werkloosheid tijdens quarantaine?
In de instructies van de RVA staat duidelijk dat werknemer waarvan de reisbestemming op het ogenblik van vertrek als rode zone aangeduid stond, geen rech hebben op tijdelijke werkloosheid indien zij na hun terugkeer in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken.
2. PCR-test bij terugkeer op dag 1 en dag 7
Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op 1e en 7e dag van de quarantaine verplicht laten testen.
Opgelet: volgens de Vlaamse overheid komt de verplichte test op dag 1 te vervallen indien de betrokken persoon beschikt over een negatieve test die maximaal 72 uur oud is (niet-inwoners die beschikken over een recente negatieve test, moeten zich dus niet opnieuw laten testen op dag 1).
Sinds zaterdag 2 januari 2021 ontvangen mensen na terugkeer een sms waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum.
Richtlijnen Sciensano:
- Indien de test positief is, moet de betrokken persoon 7 dagen in isolatie, te tellen vanaf de datum van staalname (of start van symptomen). De
persoon moet hiervoor de huisarts contacteren. - Indien de test negatief is of geen test werd afgenomen (bv bij kinderen jonger dan 6) wordt de quarantaine verder gezet. De reizigers krijgen een tweede CTPC code en laten
hun tweede PCR test afnemen ten vroegste 7 dagen na de dag van terugkeer. - Indien de tweede test negatief is wordt de quarantaine beëindigd (dus ten vroegste 7 dagen na de dag van terugkeer).
- Indien geen test uitgevoerd wordt, duurt de quarantaine 10 dagen
3. Extra controles bij terugkeer uit het buitenland
Daarnaast worden er ook extra inspanningen gedaan om de controle op deze maatregelen bij het grensoverschrijdende verkeer te versterken. Het gaat onder meer om het controleren van het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners.
Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-30-12/; https://www.premier.be/nl/verplichte-quarantaine-en-test; https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_FAQ_travel_NL.pdf; https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/gezondheid-en-preventie-bij-sociaal-contact-tijdens-de-coronacrisis/verplaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis.