Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overlegcomité keurt coronabarometer goed!

By 31 januari 2022No Comments

Het Overlegcomité heeft op 21/01/2022 de coronabarometer goedgekeurd. De maatregelen op basis van de barometer zijn ingegaan op vrijdag 28 januari onder code rood.

Coronabarometer

De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie en moet aan de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven, de beslissingen van het Overlegcomité structureren en meer transparant maken.

De coronabarometer kent drie fases die een weergave zijn van de druk op ons zorgsysteem:

 • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.

 

 • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren. Nieuwe hospitalisaties/dag: 65-149, bezetting intensieve zorg: 300-500 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.

 

 • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. Nieuwe hospitalisaties/dag: meer dan 150, bezetting intensieve zorg: meer dan 500 bedden. De trend van de cijfers dient telkens mee in overweging te worden genomen om eventueel sneller in de ene of de andere richting van fase te wijzigen.

Bij het bepalen van de code zal naast de druk op de zorg, ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie met specifieke aandacht voor de geestelijke gezondheid.

De coronabarometer werd opgesteld voor specifieke sectoren, met name publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten  die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd.

De coronabarometer zal niet van toepassing zijn voor onderwijs en sociale contacten.

 

Nieuwe maatregelen vanaf 28/01/2022

Er werd beslist om de vanaf 28/01/2022 te starten in code rood met de hierna vermelde maatregelen.

 • Publieksevenementen

Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zullen binnen en buiten toegelaten zijn, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten.

Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten, CST is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten.

Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot  een bezettingsgraad van 70% of tot 100% indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden.

Huwelijken en begrafenissen zijn nog steeds toegelaten.

 • Horeca

Het sluitingsuur in de horeca wordt een uur verlaat van 23u naar 24u.  Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel, CST is verplicht, net als de capaciteit van 6 personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren.

Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

 • Georganiseerde activiteiten in groep

Ook georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen.

Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

 • Bepaalde binnenactiviteiten worden heropend 

Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten die momenteel gesloten zijn terug openen voor het publiek:

  • pretparken,
  • binnenspeeltuinen,
  • dierenparken en -tuinen,
  • subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden,
  • trampolineparken,
  • bowling- en dartszalen,
  • snooker- en biljartzalen,
  • inrichtingen voor paintball- en lasergames,
  • escape rooms,
  • casino’s,
  • speelautomatenhallen
  • de wedkantoren.
 • Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht

De huidige regels met betrekking tot telewerk (vier dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Covid Safe Ticket – booster 

Er werd beslist om vanaf 1 maart 2022 de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd.

Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart een boostershot moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht.

Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Verlenging epidemische noodsituatie (pandemiewet)

Uit de risicoanalyse van de RAG en het advies van het COVID-19 Commissariaat blijkt dat de cumulatieve criteria die de wet voorziet op dit moment nog steeds voldaan zijn en dat een federale aanpak vereist blijft.

Het Overlegcomité neemt akte van de verlenging van de epidemische noodsituatie met 3 maanden, tot en met 28 april 2022. Deze noodsituatie zal op geregelde tijdstippen geëvalueerd worden.

Bron:

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.