Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overstromingen – fiscale maatregelen voor giften

By 30 juli 2021No Comments

In juli heeft België net als enkele buurlanden te kampen gehad met slechte weersomstandigheden die in bepaalde regio’s van het land enorme schade hebben aangericht.

Om een gift voor de slachtoffers van de overstromingen fiscaal in mindering te kunnen brengen, moet de gift toekomen aan een van de volgende instellingen:

  • Het Belgische Rode Kruis voor giften die rechtstreeks aan hen worden gedaan.
  • De OCMW’s voor giften ter ondersteuning van de inwoners van hun gemeente. Ze kunnen het geld echter wel overmaken naar instellingen met een gelijkaardig doel. Bijvoorbeeld: het OCMW van eender welke Belgische stad of gemeente kan giften ontvangen (en fiscale attesten uitreiken) en die giften overmaken naar het OCMW van een door het noodweer getroffen stad of gemeente.
  • Alle instellingen die erkend zijn als instelling
    • waarvan de activiteit gericht is op het helpen van mensen in nood én
    • die geld inzamelen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

Opgelet: Giften die door gemeenten worden ingezameld in naam van het gemeentebestuur (en dus niet in naam van het OCMW), geven dus geen recht op een belastingvermindering.

De FOD Financiën voorziet daarnaast dat giften in geld aan gewestelijke rampenfondsen in aanmerking zullen komen voor de belastingvermindering voor giften in de personenbelasting en voor de aftrek van vrijgestelde giften in de vennootschapsbelasting. Dezelfde voorwaarden en beperkingen als bij de andere in-aanmerking-komende giften zijn van toepassing.

Er wordt ook voorzien in een verhoogde fiscale aftrek voor giften van vennootschappen. Het bedrag dat vennootschappen mogen aftrekken bij giften is vandaag beperkt tot 500.000 euro. Dit plafondbedrag wordt voor kalenderjaar 2021 verhoogd tot 2.500.000 euro voor giften die zijn gedaan aan erkende instellingen die geld inzamelen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Voor giften gedaan buiten dit kader blijft het plafond van 500.000 euro behouden

 

Bron: https://financien.belgium.be/nl/Actueel/overstromingen-personenbelasting-en-vennootschapsbelasting-maatregelen-voor-giften; https://financien.belgium.be/nl/Actueel/overstromingen-giften-fiscaal-aftrekbaar. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.