Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Overuren in de horecasector: gunstige regeling vrijwillige overuren

By 2 maart 2018augustus 8th, 2019No Comments

Het aantal vrijwillige overuren die gepresteerd kunnen worden door een werknemer bij een werkgever in PC 302.00 die beschikt over een witte kassa wordt verhoogd tot 360 uren. Bovendien genieten deze uren dezelfde (para)fiscale gunstige regeling als de goedkope overuren in de horecasector (=niet in te halen overurenkrediet).

Vrijwillige overuren?

De wet werkbaar en wendbaar werk heeft een nieuwe regeling ingevoerd die toelaat dat werknemers op vrijwillige basis 100 overuren presteren per kalenderjaar. Daarbij werd voorzien dat het quotum overuren opgetrokken kan worden tot 360 overuren mits collectieve arbeidsovereenkomst.

De vrijwillige overuren kunnen enkel gepresteerd worden met voorafgaand schriftelijk akkoord van de werknemer en blijft maximaal 6 maanden geldig. Deze overuren geven in principe recht op overloon.

Uitbreiding quotum

De wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk heeft het quotum van 100 uren opgetrokken op tot 360 vrijwillige overuren voor de horecasector van zonder dat een collectieve arbeidsovereenkomst moet worden gesloten. Werkgevers kunnen echter enkel genieten van de verhoging tot 360 uren indien ze gebruikmaken van het geregistreerd kassasysteem (de zogenaamde witte kassa).

De uitbreiding is dus niet van toepassing op horecawerkgevers zonder witte kassa.

Gunstige (para)fiscale behandeling

Bovendien worden deze overuren vrijgesteld van de betaling van overloon en genieten ze dezelfde gunstige parafiscale regeling als de goedkope overuren in de horecasector (bruto = netto).

Werkgevers in de horecasector die in elke plaats van uitbating gebruik maken van het geregistreerd kassasysteem zullen de vrijwillige overuren netto kunnen uitbetalen, maar enkel voor voltijdse werknemers.

Bij werkgevers die beschikken over een witte kassa zullen dus tot 360 vrijwillige overuren en tot 360 niet in te halen overuren gepresteerd kunnen worden. De vrijstellingen op het vlak van sociale zekerheid, fiscaliteit en overloon zullen echter slechts gelden voor een totaal van 360 van voormelde overuren en voor zover er sprake is van een voltijdse tewerkstelling.

Inwerkingtreding

De uitbreiding van de vrijwillige overuren is in werking getreden op 15 februari 2018.

 

Bron: FOD WASO; de wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk, BS 5 februari 2018.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.