Skip to main content
Technology

Play, record, release, repeat met Katalon

Blog Katalon

Op onderzoek uitgaan en experimenteren, dat doen we graag bij Prato. Twee keer per jaar organiseren we daarom een Discovery Day: dagen waarop Pratorians zich vastbijten in een topic en ermee experimenteren.

Software tester Heleen verdiepte zich tijdens de laatste editie van Discovery Days in Katalon, een gratis automation tool. “Om de maand doen we een release. Ik ben dan een week bezig met het uitvoeren van een script dat bestaat uit een uitgebreid stappenplan. Dat is een intensieve klus, repetitief en vrij saai. Dus vroeg ik aan mijn technische collega’s hoe het werk geautomatiseerd kan worden, zodat het voor mij, zonder technische achtergrond, gemakkelijk is om de stappen te doorlopen en onthouden.”

Die collega’s stelden Katalon voor: open source software met een gebruiksvriendelijke front-end die veel functionaliteiten bevat. Katalon registreert acties, speelt geautomatiseerde testcases af en voert rapportages uit. Ideaal voor testers met een minder technische achtergrond is de record-and-playback functionaliteit waarbij je heel snel testen kan maken en uitvoeren zonder programmeerkennis. “Ik duw op play, voer een stukje van het script uit, Katalon neemt dat op en ik kan daarna terug op play duwen om het te herhalen.”

Mogelijkheden en moeilijkheden

Samen met haar collega’s Dieter (technisch) en Stijn (analytisch) verdiepte Heleen zich tijdens de Discovery Days in de mogelijkheden van Katalon. “In een halve dag hebben we het programma leren kennen en de eerste dingen opgenomen.” Al experimenterend kwam de groep nog wel wat moeilijkheden tegen. “Onze eigen programma’s zitten complex in elkaar. Op verschillende pagina’s zit bijvoorbeeld een identieke ‘opslaan knop’. Aan de opname kan je dan niet zien waar je bent. Er moeten dus nog wat technische aanpassingen gebeuren om het helemaal werkend te krijgen.”

Tijdwinst en terugkoppeling

Over het algemeen is Heleen erg blij met de eerste resultaten. “Ik kan nu een persoon toevoegen binnen een minuut. Op de oude manier was ik een paar minuten bezig met instructies lezen om die heel precies te volgen. Fijn aan Katalon is ook dat je terugkoppeling krijgt als acties goed zijn gegaan, of juist niet. Ik kan wel gebruik maken van andere automatische testen, maar die zijn zo technisch dat ik niet zeker ben dat die goed lopen.”

Smoke tests

Heleen kan nu meer tijd besteden aan andere werkzaamheden, terwijl Katalon rustig doordraait op de achtergrond. Zoals het uitvoeren van ‘smoke tests’. Voor mensen buiten de softwarewereld: een smoke test is de voorlopige controle van de software na een build en voor een release en toont in korte tijd aan of een nieuwe productversie in de basis goed genoeg is. De term smoke test komt uit de hardware, waarbij het apparaat de test doorstond als het bij de eerste keer inschakelen niet in brand vloog.

“Ik heb vooral meer tijd om veel dieper te testen, om dingen handmatig aan te passen en bij te sturen. Bijvoorbeeld als er iets heel specifieks in een contract is aangepast. Ook heb ik meer tijd om uit te zoeken hoe het toch komt dat bepaalde documenten soms problemen geven en soms niet.” De bevindingen met Katalon zijn ook bruikbaar en nuttig voor andere teams binnen Prato. Zo leveren Discovery Days altijd méér op dan vooraf bedacht.

Wij zoeken jou!

Zin om te werken op een plek waar collega’s altijd open staan voor ideeën en waar je de ruimte krijgt om te experimenteren? Check onze vacatures.

Of kom gewoon langs bij Prato. Op 11 juni kan je komen luisteren naar de resultaten van de volgende Discovery Day en je ideeën met ons delen.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.