Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Reisbeperkingen Verenigd Koninkrijk

By 28 december 2020januari 29th, 2021No Comments

Niet-essentiele reizen naar België zijn verboden.

In afwijking hiervan is het echter toegelaten te reizen naar België vanuit alle landen van de EU en van de Schengenzone en alle landen die opgenomen zijn in de lijst bekendgemaakt op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Naar aanleiding van de nieuwe variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk werden er specifieke reisbeperkingen opgelegd.

Op maandag 21 en dinsdag december 2020 werden alle passagiersreizen (lucht-, trein- en maritiem vervoer) vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België verboden. Dit zowel voor reizigers met België als eindbestemming, als reizigers in transit in ons land.

Vanaf  23 december 2020 tot en met 31 december 2020 is er toelating om vanuit het Verenigd Konikrijk naar België te reizen voor Belgen en personen met een hoofdverblijfplaats in België.

Voor personen zonder Belgische nationaliteit of hoofdverblijfplaats kan dit enkel indien hun reis strikt noodzakelijk en niet uitstelbaar is. Bovendien moet de reis omwille van één van volgende specifieke redenen zijn:

  • professionele verplaatsingen van gezondheidswerkers, onderzoekers op vlak van gezondheid en beroepskrachten uit de ouderenzorg;
  • professionele verplaatsingen van vervoerspersoneel;
  • verplaatsingen van diplomaten, personeel van internationale organisaties en hun uitgenodigden als hun fysieke aanwezigheid vereist is.
  • professionele verplaatsingen van militair personeel en ordediensten, civiele bescherming, humanitaire hulpverleners bij de uitoefening van hun functie;
  • professionele verplaatsingen van journalisten;
  • dwingende gezinsredenen: reizen gerechtvaardigd door gezindshereniging, bezoeken aan een wettelijke echtgenoot of partner wanneer ze niet samenwonen omwille van professionele of persoonlijke redenen, reizen in het kader van co-ouderschap en reizen in het kader van begrafenissen of crematies in geval van verwantschap in de eerste en tweede graad;
  • een doorreis in België bij luchtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, voor zover de eindbestemming buiten de EuropeseUnie of de Schengenzone ligt;
  • doorreizen in België vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het land van nationaliteit of hoofdverblijfplaats, voor zover dit land zich binnen de Europese Unie of de Schengenzone bevindt.

Als werkgever kan u uw werknemer indien deze voor zijn werk valt onder een van bovenvermelde gevallen een attest bezorgen om diens situatie te verantwoorden.

Alle overige passagiersvervoer is in bovenvermelde periode verboden vanuit het Verenigd Konikrijk.

Deze bepalingen werden geschrapt uit het MB van 28/10/2020 door het MB van 12/01/2021. 

 

Bron: Ministerieel besluit van 21 december 2020 tot wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken, BS 21/12/2020; Ministerieel besluit van 24 december 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken, BS 24/12/2020; MB van 12/01/2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS 12 januari 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.